Nederlandse Tafeltennisbond


Twaalf tafeltennisverenigingen tekenen convenant schoolactiviteit
28-9-2010

Twaalf tafeltennisverenigingen uit het project Samen Vooruit hebben hun handtekening gezet onder een contract met de NTTB. Het contract behelst afspraken omtrent deelname aan het project Oog-Hand coördinatie. De verenigingen tekenen hiermee voor actieve betrokkenheid om ervoor te zorgen dat tafeltennis structureel een plek krijgt in het primaire bewegingsonderwijs.
Schoolactieve verenigingen
De verenigingen die tekenden zijn: Alexandria, Argus, Bit.nl, DTS, FvT, Kracht en Vriendschap, Litac, Megacles, SKF, Taverzo, Tafeltennis Nijmegen, VVV. Deze verenigingen hebben bewezen dat ze meer dan 40 uur per jaar, de schoolactief norm, structureel tafeltennis aanbieden in het onderwijs. Dit doen zij middels kennismakingslessen op scholen, wervingsactiviteiten naschools en op de vereniging, en/of door de inzet van een combinatiefunctionaris.

Enthousiasme tijdens scholenproject in Haarlem (foto Erik Borgers NTTB)

Het project Oog-Hand coördinatie is een samenwerking met de Squashbond Nederland. Het doel van het project is om in het primair onderwijs oefeningen te ontwikkelen die de oog-hand coördinatie van kinderen vanaf 4 jaar verbeteren. Dit zijn oefeningen die in het bewegingsonderwijs een plek gaan krijgen, aansluitend op reeds bestaande leerlijnen, zoals mikken en jongleren.

Enthousiasme voor tafeltennis
NTTB wil kinderen enthousiasmeren voor de tafeltennissport en kiest voor een overgang van spelen naar sport. Naast een kennismaking op een laagdrempelig niveau beoogt het ook dit project de overgang te maken van school naar vereniging, van geïnteresseerd naar lid, van spel naar sport. Dat willen op een innovatieve manier bereiken. Met leuke oefeningen die tevens een educatief doel hebben, namelijk het verbeteren van de vaardigheid de we oog-hand coördinatie noemen: het sturen van de handen middels de ogen. Dat maakt niet alleen dat kinderen beter een bal in de lucht kunnen raken, maar ook dat ze beter kunnen schrijven, fietsen, knutselen.

De 12 verenigingen waren aanwezig op de startbijeenkomst waar projectleider Bennie Douwes uit de doeken deed wat de doelstellingen en verwachtingen zijn bij dit project. Ingrid Koppelman legde uit wat het nieuwe wervingsproduct gericht op scholen Table Stars inhoudt (zie foto van de eerste try out in Haarlem). Table Stars wordt dit jaar gelanceerd als kennismakingslessen op en naschools . Het product is bedoeld om verenigingen in contact te brengen met het primair onderwijs: de basisschool.
Verbeteren fijne motoriek
De verenigingen reageerden enthousiast op beide presentaties en zetten met een handtekening hun betrokkenheid bij het promoten van de tafeltennissport op scholen verder voort. Dankzij schoolactieve verenigingen kan de NTTB de tafeltennissport op positieve wijze voor het voetlicht brengen, als een sport waar kinderen niet alleen veel plezier van hebben maar waarvan ze ook veel leren: concentratie, coördinatie, snelheid, fijn motorische vaardigheden. Daarnaast gaan ze de gedachte van Samen Vooruit in de praktijk gestalte geven: het overdragen van hun kennis aan andere verenigingen zodat zij ook schoolactief worden.

Meer over het project waar nog 15 andere bonden in participeren vindt u ook op www.nocnsf.nl/sportenonderwijs. De NTTB wil in 2012 minimaal 30 tafeltennisverenigingen het predicaat schoolactief mee kunnen geven namens NOC*NSF.