Greenpeace

Eén miljard euro subsidie nodig voor tweede kerncentrale

28 september 2010

Amsterdam, Nederland -- De bouw van een tweede kerncentrale kost de overheid tot één miljard euro aan subsidie. Dat blijkt uit een rapport van adviesbureau Spring Associates dat Greenpeace vandaag uitbrengt. Greenpeace vindt het onacceptabel dat er in tijden van bezuinigingen belastinggeld gestoken wordt in de bouw van een controversiële en vervuilende kerncentrale.

Ike Teuling, campagneleider kernenergie bij Greenpeace: "Het kabinet-Rutte gaat straks vol trots aankondigen dat Nederland een tweede kerncentrale krijgt. Dat daar één miljard euro belastinggeld voor nodig is wordt verzwegen. De overheid moet kiezen voor investeringen in schone energie en energiebesparing in plaats van een vervuilende kerncentrale te subsidiëren. Kernenergie blokkeert de noodzakelijke omslag naar schone energie zoals wind- en zonne-energie."

De bouw van een kerncentrale brengt grote financiële risico's met zich mee. Een privaat energiebedrijf zal niet in staat zijn dit risico op zich te nemen zonder dat de overheid garant staat. Het verlenen van deze garantie kost de Nederlandse overheid tot één miljard euro aan premie. Daarnaast loopt de overheid het risico op te draaien voor kostenoverschrijdingen en vertragingen tijdens de bouw. Spring berekende dat deze kosten zelfs kunnen oplopen tot twee miljard euro.

Door een garantie te verstrekken voor de bouw van een kerncentrale stelt de overheid met publiek geld de winst van een privaat energiebedrijf veilig. Ebel Kemeling, managing partner van Spring Associates: "Waarom zou de overheid met publiek geld private rendementen moeten garanderen? Als het goed gaat, worden het energiebedrijf en de banken rijk, maar gaat het mis dan betaalt de belastingbetaler de rekening."

Dat de bouw van een kerncentrale financieel snel uit de hand loopt is te zien in Finland. Daar wordt sinds 2005 gebouwd aan een nieuw type kerncentrale. De bouwkosten zijn tijdens de bouw verdubbeld tot 5,7 miljard euro en de bouw loopt vier jaar achter op schema. Ook de nieuwbouw van een kerncentrale in Frankrijk verloopt verre van voorspoedig. De bouwkosten zijn met 50 procent overschreden en de bouw loopt twee jaar achter op schema. Deze financiële debacles hebben ertoe geleid dat vooraanstaande banken als Citibank niet willen investeren in kernenergie zonder overheidssteun.

Gerelateerde Rapporten

* Overheidsgarantie voor de bouw van een kerncentrale in Nederland - Een inschatting van de maatschappelijke kosten en opbrengsten 28 september 2010

Contact informatie

*

Marjolein Buijssen, persvoorlichter Greenpeace, 06 2503 1015

Ike Teuling, campagneleider kernenergie Greenpeace, 06 5206 2973