GroenLinks
Minister zegt extra check spoedarts AZC's toe

GroenLinks had demissionair minister Hirsch Ballin eind juni verzocht een checklist te maken voor de medische zorg aan asielzoekers. Dit om tragische voorvallen als dat in Leersum, waarbij een zwangere asielzoekster kwam te overlijden, te voorkomen. GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is tevreden dat de minister de suggestie van de fractie over heeft genomen.

Linda Voortman: "Voor ons was het niet afdoende om de onderzoeken van de inspectie en het Openbaar ministerie af te wachten. De checklist beoogt dat als iemand 's nachts onwel wordt er hoe dan ook een spoedarts wordt ingeschakeld en het niet-medisch geschoold personeel niet zelf gaat dokteren. Zo'n checklist wordt nu ook al in gevangenissen gebruikt."
Daarmee is de kous overigens nog niet af. Wanneer de uitkomsten van de onderzoeken bekend zijn, moet er gekeken worden welke maatregelen genomen moeten worden om de zorg voor asielzoekers te verbeteren. "Medische zorg is een grondrecht en moet gewoon goed geregeld zijn, ook voor asielzoekers. Als de onderzoeken daartoe aanleiding geven zullen we extra maatregelen voorstellen," aldus Voortman.