Dienstenbond CNV

Nieuws

28 september 2010

Cao definitief: loon stijgt 0,75% in Technische Groothandel

De leden van CNV Dienstenbond hadden afgelopen zomer al ingestemd met het bereikte onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Technische Groothandel. De werkgevers hebben inmiddels ook ingestemd. Dat betekent dat de cao eindelijk definitief is. Het eerste wat je daarvan gaat merken is dat per 1 oktober je salaris met 0,75% zal stijgen. Op 1 april 2011 volgt nog een stijging van 0,25%. De nieuwe cao heeft een looptijd tot en met 30 juni 2011.

CNV Dienstenbond is tevreden dat de afspraken uit het onderhandelingsresultaat nu eindelijk definitief zijn. De volgende stap is dat de cao door het ministerie van sociale zaken algemeen verbindend wordt verklaard. Als dat is gebeurd dan geldt de cao voor alle werknemers in de technische groothandel. Tot die tijd is de cao alleen van toepassing voor werknemers die werken bij een werkgever die lid is van de werkgeversorganisatie (WTG). Als de cao algemeen verbindend is verklaard melden wij dat meteen.

Betere beloning jongeren
In de cao is een belangrijke afspraak gemaakt over de verbetering van de beloning van jongeren onder de 23 jaar. CNV Dienstenbond wil dat gelijk werk gelijk wordt beloond. Jeugdschalen passen daar niet bij. In de nieuwe cao wordt nu een belangrijke eerste stap gezet om jongeren beter te belonen. Als je onder de 23 jaar bent én je werkt inmiddels 3 jaar opeenvolgend in de branche én je bent ook nog eens in het bezit van een startkwalificatie (diploma havo, vwo, mbo-2), dan wordt je als jongere onder de 23 jaar alsnog ingeschaald in de salarisschaal van een medewerker van 23 jaar of ouder.

Aan de slag
De cao is rond, maar daarmee is niet alles afgerond. Veel werk komt nog op ons af en dat betekent dat CNV Dienstenbond actief aan de slag gaat. Wat staat er zoal op stapel?
§ Er moet invulling en uitwerking worden gegeven aan een fonds voor levensfasebewust personeelsbeleid. Dit moet aan medewerkers de ruimte geven om verlofrechten te sparen en vrij op te nemen. Werkgevers gaan dit fonds vullen door een heffing van 0,25% van de loonsom. Ook de seniorendagen uit de cao worden in dit fonds verwerkt waarbij huidige rechten van huidige medewerkers die gebruik maken van deze dagen in stand blijven. Als dit fonds uiteindelijk niet tot stand komt, wordt aan medewerkers een eenmalige uitkering gedaan van 0,25%. § Er zal een onderzoek gestart worden naar de haalbaarheid van een verplicht gestelde collectieve pensioenregeling. § Er zal werk worden gemaakt van een beter leesbare versie van de cao, waarin cao-artikelen in heldere taal worden beschreven. Deze duidelijke versie wordt aan werknemers verstuurd. Dat betekent wel dat de formele en volledige tekst van de nieuwe cao alleen digitaal beschikbaar zal zijn.
§ Er is een werkgroep arbeidsmarktbeleid actief die concrete projecten moet ontwikkelen die de arbeidsmarktpositie van werknemers verstevigt.

Naleving cao
Als je werkgever de cao niet juist naleeft moet hij daarop worden aangesproken. Dat kan in eerste instantie door het onderwerp zelf bespreekbaar te maken. Maar kom je er niet uit, of wil je advies en ondersteuning dan kun je terecht bij één van de regiokantoren van CNV Dienstenbond. Kijk op de website om te kijken met welk kantoor je contact op kunt nemen.

Voor vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief kun je terecht bij bestuurder Wessel Breunesse, telefoonnummer 035-6460580 of per e-mail w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl.