Politie Utrecht

Persberichten Lekstroom, 11.20 uur

Utrecht, 28-09-2010

Winkeldievegge

NIEUWEGEIN Een medewerker van een winkel betrapte op maandagmiddag 27 september een meisje op diefstal. Zij bleek ook al andere winkels te hebben bezocht.

Rond 13.40 uur zag een medewerker van een winkel aan de Boogstede dat een meisje meerdere cosmetica-artikelen uit een stelling pakte en die in haar tas stopte. Vervolgens liep het meisje langs de kassa, zonder de spullen af te rekenen. Twee personeelsleden van de winkel hielden haar vervolgens tegen en waarschuwden de politie.

Agenten gingen ter plaatse. In de tas van het meisje, 16 jaar oud en afkomstig uit IJsselstein, troffen de agenten de gestolen cosmetica-artikelen aan. Tevens bleken er nog schoenen en kleding in de tas te zitten, afkomstig uit twee andere winkels. De agenten hielden het meisje aan en brachten haar over naar het politiebureau.

Bij haar verhoor bekende het meisje de spullen bij drie verschillende winkels te hebben gestolen. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt. De spullen gaan terug naar de winkels.

Bekeuringen bij controles in het openbaar vervoer NIEUWEGEIN/IJSSELSTEIN Zaterdag 25 september tussen 13.30 en 22.30 uur hielden politiemensen van het wijkteam Nieuwegein en het district Lekstroom in samenwerking met de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren(BOAs) van het vervoersbedrijf Connexxion en met medewerkers van bureau HALT, een controle op tram- en buspassagiers tussen de haltes Nieuwegein zuid en IJsselstein. Bovendien werden controles uitgevoerd op de verschillende perrons.

In totaal kregen 34 personen/passagiers een bekeuring. Eén passagier is aangehouden en overgebracht naar het bureau voor nadere vaststelling van zijn identiteit. Hij mocht hierna weer het bureau verlaten. Eén passagier werd aangehouden, omdat hij een opgelegd vonnis van een ontzegging van de rijbevoegdheid nog in persoon moest tekenen. Eén passagier moest mee naar het bureau, omdat hij nog vijf openstaande boetes moest betalen. Na betaling van het totaalbedrag van ruim 446 euro, mocht hij ook het bureau weer verlaten. Nog weer een andere passagier moest nog vier openstaande boetes voldoen. Hij wist in eerste instantie weg te rennen, maar kon na een korte lopende achtervolging alsnog in zijn kraag worden gevat. Hij kon echter het totaalbedrag van de boetes niet (laten) betalen en moest zijn vervangende celstraf van 26 dagen gaan uitzitten. Hij werd overgebracht naar het arrestantencomplex in Houten.

Tien minderjarigen kwamen in aanmerking voor een doorverwijzing naar bureau HALT. Zij gaan zaterdag 2 en/of zaterdag 9 oktober schoonmaakwerkzaamheden verrichten bij Connexxion om zo hun taakstraf uit te voeren.

De 34 bekeuringen betroffen het niet kunnen tonen van een geldig vervoersbewijs, voeten op de banken, het drinken van alcohol, veroorzaken van geluidsoverlast en voor hinderlijk gedrag. Op de perrons werden bekeuringen uitgedeeld voor het lopen door rood licht, weggooien van afval en het fietsen op de perrons.

Het doel van de controles is om zwartrijden verder terug te dringen, het aanpakken van overlast in bus, tram en op perrons, het verhogen van het veiligheidsgevoel voor zowel de passagiers als het trampersoneel en het vergroten van de samenwerking tussen Connexxion, medewerkers van bureau HALT en politie.