Rijksvoorlichtingsdienst

Van Middelkoop bezoekt Zuid-Korea

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop brengt een werkbezoek aan Zuid Korea. De reis staat in het teken van de herdenking van de Koreaanse oorlog. Van Middelkoop heeft tijdens zijn bezoek onder meer een ontmoeting met de President van de Republiek Korea Lee Myung-bak. Tevens woont hij meerdere plechtigheden bij. De bewindsman wordt vergezeld door de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht, tevens Inspecteur der Veteranen, Luitenant-generaal Lex Oostendorp.

Vertegenwoordigers uit 16 landen, waaronder de ministers voor Veteranenzaken Eric K. Shinseki uit de Verenigde Staten en Andrew Robathan uit het Verenigd Koninkrijk en de minister van Defensie van België Pieter de Crem, wonen in Korea de plechtigheden bij. Morgen brengt de Nederlandse delegatie een bezoek aan de gedemilitariseerde zone die nog altijd Noord en Zuid-Korea van elkaar scheidt.

In de herfst van 1950 vertrokken duizenden Nederlandse militairen vrijwillig naar Zuid-Korea. Dit was de allereerste keer dat de Nederlanders deelnamen aan een vredesmissie van de Verenigde Naties. In totaal sneuvelden 122 Nederlandse militairen in deze oorlog. Onder hen de bekende bataljonscommandant luitenant-kolonel Marinus den Ouden.

Categorieën: Internationaal, Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie