Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


CZ selectief met borstkankerzorg

28 september 2010

Zorgverzekeraar CZ maakte gisteren bekend in de toekomst zes ziekenhuizen niet meer te contracteren voor borstkankerzorg. Dit is besloten omdat deze ziekenhuizen niet voldoen aan de eisen die door de verzekeraar worden gesteld aan goede zorg. De NPCF vindt het een goede ontwikkeling dat verzekeraars op deze manier verantwoordelijkheid nemen voor kwalitatief goede zorg.

De ontwikkeling sluit aan bij de uitkomsten van een peiling die de NPCF vorig jaar hield. Een groot deel van de ruim 2.000 respondenten gaf toen aan het goed te vinden dat een verzekeraar geen contract afsluit met zorgaanbieders die ondermaatse kwaliteit leveren. De verzekerde wil echter niet dat de zorgverzekeraar daarmee voorschrijft naar welke ziekenhuis of arts men moet gaan. Die keuze maken verzekerden graag zelf.

Voor de NPCF is het van belang dat verzekeraars uitgaan van objectieve criteria bij het beoordelen van de kwaliteit. Het moet duidelijk zijn dat er echt sprake is van ondermaatse kwaliteit. Patiënten en patiëntenorganisaties moeten kunnen zien op basis waarvan verzekeraars beslissen om bepaalde zorg niet meer in te kopen. De Inspectie voor de Volksgezondheid zou hierbij betrokkenheid moeten hebben, ondermeer om de objectiviteit te waarborgen.