Senternovem

28-09-2010 |

15 kantoren en scholen nu al energieneutraal

Initiatiefnemers van zeven kantoren en acht scholen, die ervaring opdoen met energieneutrale utiliteitsbouw, kregen op 23 september een NESK-certificaat uitgereikt door Frans van Ekerschot namens het ministerie van VROM-WWI: "Dit zijn 15 zeer innovatieve projecten die nu al voldoen aan de energie-eisen van 2020. Deze projecten en organisaties zullen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van andere koplopers en de mainstream utiliteitsbouw in Nederland."

Om een omslag te bereiken naar energieneutraal bouwen is innovatie in de bouwsector nodig. Vijftien innovatieve projecten in de utiliteitsbouw, zeven scholen en acht kantoren, krijgen daarom ondersteuning van het ministerie van VROM-WWI. In totaal gaat het om 6,5 miljoen euro subsidie vanuit het Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren: UKP NESK. Van Ekerschot: "Doel van de NESK-regeling is te leren van ervaringen met verdergaand energiezuinig bouwen om uiteindelijk in 2020 energieneutraal te bouwen, conform de innovatie agenda en de afspraken uit het Lente-Akkoord." Agentschap NL verzorgt begeleiding van de projecten, monitoring en evaluatie, het opzetten van een Community of Practice, masterclasses voor koplopers en communicatie.

Succesfactoren
Op 23 september waren voor het eerst zo'n 60 vertegenwoordigers van de 15 NESK-projecten bijeen. Tijdens een themadiscussie over de initiatieffase, kwam naar voren dat enthousiasme en doorzettingsvermogen essentieel zijn om dergelijke ambitieuze projecten ook werkelijk te realiseren. "Vroegtijdig ambities vastleggen, ze meetbaar maken, en ook organiseren dat de ambities gedurende het ontwerptraject gegarandeerd blijven", zoals een van de koplopers aangaf. Niet alleen technische innovaties en combinaties zijn belangrijk om verdergaand energiezuinig te bouwen of renoveren, maar juist ook nieuwe samenwerkingsvormen en financieringsconstructies. Zoals het werken met prestatiecontracten. Een succesfactor is het maken van goede afspraken over het verdelen van risico's. Marian Poolen, opdrachtmanager Monitoring en Innovatie bij Agentschap NL: "De koplopers hebben elkaar en elkaars projecten op deze dag goed leren kennen, en onderlinge samenwerking tussen vele disciplines is een belangrijke basis voor het verdere kennis- en leertraject."

Hazelnootboom
Na afloop kregen de projectvertegenwoordigers een hazelnootboompje uitgereikt door Rob Boerée, directeur van NL Energie en Klimaat. De hazelnootboom wordt gezien als wijze boom: alle wijsheid zit in een notendop. Boerée: "De boom staat voor het opslaan en doorgeven van kennis. Daar willen wij de NESK-projecten en deze groep koplopers dan ook graag voor inzetten!"

TNT Green Office
De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door het TNT Green Office, een van de 15 NESK-projecten. Dit 'duurzaamste kantoor van Nederland' (GreenCalc score 1017, Breeam Excellent, LEED Platinum) is ontwikkeld door een bijzonder consortium bestaande uit TNT, OVG en Triodos. Boerée in zijn slotwoord: "Koplopers uit alle disciplines hebben vol enthousiasme aan het Green Office gewerkt, en zijn bereid leerervaringen uit te dragen. Een subliem voorbeeld van duurzaam ondernemen."

Meer informatie
Een korte reportage van 23 september met o.a. een interview met Rob Boeree, interviews van Hans Korbee en de uitreiking van de certificaten is te zien op www.new-energy.tv.