Gemeente Veenendaal


Alyssa Bos-prijs inspiratie voor jongerenhuisvesting Veenendaal

Veenendaal heeft te maken met een tekort aan jongerenhuisvesting. De gemeente Veenendaal wil haar inwoners betrekken bij het bedenken van passende oplossingen voor dit tekort. Daarom stelt zij een speciale prijs in om goede ideeën te belonen: de Alyssa Bos-prijs. Iedereen in Veenendaal kan meedingen naar de prijs door zijn of haar idee voor 31 december 2010 per post naar de gemeente Veenendaal te sturen. Een onafhankelijke jury beoordeelt de ingestuurde ideeën. Het beste idee wordt beloond met een prijs die kan oplopen tot â¬4.000 euro.

Â

Gemotiveerd plan

Wethouder Henk van Soest: âVia deze prijsvraag voor jongerenhuisvesting willen we iedereen met een goed initiatief oproepen om zich bij de gemeente te melden. Hoe uitgebreider en concreter het idee, hoe beter.â Denk hierbij aan een gemotiveerd stappenplan, mogelijke locaties of een degelijk financieel plan. Onder jongerenhuisvesting verstaat de gemeente zelfstandige huisvesting van een maximale koopsom van â¬160.000 of een huurbedrag van maximaal â¬450 per maand.

Iedereen kan zijn of haar beste idee sturen aan: hans.van.walsem@veenendaal.nl of Gemeente Veenendaal, Postbus 1100, 3900 BC te Veenendaal t.a.v. Hans van Walsem.

Â

Prijs

De prijs wordt uitgereikt in drie categorieën. De eerste categorie bestaat uit alle inwoners van Veenendaal. Verder kunnen professionele partijen zoals architecten, projectontwikkelaars en woningcorporaties meedingen in een aparte categorie. De laatste categorie wordt gevormd door studenten van voortgezet onderwijs en relevante mbo- en hbo-opleidingen in de regio. Per categorie wint de deelnemer met het beste idee een geldprijs van â¬3.000 euro. Het allerbeste idee van alle categorieën ontvangt een extra bonus van â¬1.000 euro.

Â

Situatie Veenendaal

Hoge koopprijzen en lage doorstroming op de huurmarkt zijn redenen voor het tekort aan betaalbare zelfstandige huisvesting. Ondanks de startersleningen en het bijbouwen door woningcorporaties blijft de vraag het aanbod overstijgen. De gemeente Veenendaal wil nieuwe middelen en initiatieven inzetten om toch zoveel mogelijk de Veense jongere tegemoet te komen en hen in huisvesting te voorzien. Veenendaal-Oost is een voorbeeld van aanbodvergroting.

Â

Alyssa Bos

De prijs is vernoemd naar oud-gemeenteraadslid Alyssa Bos. Zij was nauw betrokken bij de verbetering van de jongerenhuisvesting in Veenendaal en initiatiefneemster van deze prijsvraag.