Gemeente Hoorn

College zet Engelbewaarderskerk op monumentenlijst

Het college van burgemeester en wethouders heeft de Engelbewaarderskerk aan de Johannes Poststraat 26 op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Deze kerk wordt uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als waardevol gezien. Doel van de benoeming tot monument is om dit culturele erfgoed te bewaren.

Engelbewaarderskerk De commissie voor Monumenten en Welstand heeft in 2008 geadviseerd om de Engelbewaarderskerk op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Daarna zijn alle belangen zorgvuldig afgewogen. Dit jonge monument verdient het om op de gemeentelijke monumentenlijst te komen. We willen dit culturele erfgoed bewaren. In zijn geheel is het een bijzondere kerk, maar vooral de ingang, de kerktoren en het glas in lood springen er uit, aldus wethouder Roger Tonnaer.

Karakteristiek De Engelbewaarderskerk is een karakteristiek en grotendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van naoorlogse rooms-katholieke kerkbouw. De bouwstijl van de kerk is beïnvloed door het functionalisme. Dit is een internationale bouwtrant waarbij het ontwerp gebaseerd is op een analyse van de functies van het gebouw. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de toetreding van licht en lucht en gebruik gemaakt van onder andere moderne materialen, blokvormen en platte daken. Bij de Engelbewaarderskerk is dit terug te zien in de vierkante vormen, het platte dak en gebruik van veel glas en beton. Bovendien heeft de kerk stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging aan de Johannes Poststraat in het centrum van de wijk Hoorn-Noord.

Gevolgen Doel van de plaatsing op de monumentenlijst is om dit culturele erfgoed te bewaren. Eigenaren van monumenten kunnen niet zonder toestemming van het college iets aan hun pand veranderen. Uitgangspunt is dat er bij alle plannen respect is voor de bestaande architectuur. De eigenaar van de kerk heeft nog de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen deze beslissing.