UMC Utrecht


Stamcellen herstellen hersenschade

Hersenschade door zuurstofgebrek is terug te dringen met stamcellen. Stamcellen die via de neus worden toegediend, reizen in proefdieren op eigen kracht naar de plaats van de hersenbeschadiging. Neuro-immunoloog Annemieke Kavelaars van het UMC Utrecht meldt dat in het oktober-nummer van Uniek.

Baby's met zuurstofgebrek rond de geboorte lopen forse kans op hersenschade. Daarvoor bestaat geen goede behandeling, op koelen vlak na de geboorte na. Annemieke Kavelaars en Cindy van Velthoven ontdekten in proefdieren een veelbelovend alternatief. Het toedienen van stamcellen uit het beenmerg via de neus blijkt hersenschade door zuurstoftekort tegen te gaan. Vanuit beide neusgaten zoeken de stamcellen via de reukzenuw zelf hun weg naar de juiste lokatie. Op deze manier hebben behandelde proefdieren minder hersenschade en een betere motoriek dan onbehandelde dieren. Kavelaars en van Velthoven publiceerden hierover in het Journal of Neuroscience en Pediatric Research.

"Heel voorzichtig denken we aan toepassing in de kliniek", zegt Kavelaars. "Eventueel zouden we stamcellen uit de navelstreng van de baby kunnen gebruiken voor deze behandeling. Maar het zal nog jaren duren voor het zover is. We moeten nog veel onderzoek doen naar de effectiviteit en de veiligheid." Lees hier het hele artikel in Uniek.

Verder in Uniek: de `Disneydoctrine'

Moet het UMC Utrecht een beleving zijn? Verschillende zorgverleners reageren op de ideeën van voormalig Disney-werknemer Fred Lee, auteur van het boek

If Disney Ran Your Hospital: 9½ Things You Would Do Differently.

"Hoffelijkheid gaat om kleine dingen: een patiënt bij z'n naam noemen of jezelf voorstellen. Zaken waarbij we nog veel van Amerikanen kunnen leren." aldus Ineke Haasnoot, manager zorg van de divisie Interne Geneeskunde en Dermatologie van het UMC Utrecht. Lees hier het hele artikel.

En: computers helpen dokters

Een arts voert tijdens een consult patiëntgegevens in het elektronisch patiëntendossier in, krijgt automatisch de suggestie voor een aantal relevante zoekwoorden, vinkt de meestgeschikte aan en klikt op OK. Uit de database rollen vervolgens de klinische aanbevelingen voor besluitvorming die het beste passen bij het medische probleem waar de patiënt mee kampt. Het is de toekomst volgens klinisch epidemioloog prof. dr. Geert van der Heijden van het UMC Utrecht. Lees hier het artikel over zijn ambitieuze plan.

Uniek is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek of online door te bladeren. Uniek is het magazine van het UMC Utrecht en verschijnt vier maal per jaar.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. dinsdag 28 september 2010