Ingezonden persbericht


Persinformatie

28 september2010

'Borstvoeding in het openbaar nog niet normaal'

Openlucht foto-expositie laat zien dat borstvoeding heel gewoon is

Het geven van borstvoeding wordt gezien als helemaal van deze tijd en er is steeds meer aandacht voor moeders die hun kind de borst geven. Toch is het geven van borstvoeding in het openbaar nog niet algemeen geaccepteerd. Een groot deel (45%) van de Nederlanders vindt het niet normaal als een moeder haar kind in het openbaar de borst geeft. Dit zijn uitkomsten uit nieuw onderzoek van het Voedingscentrum naar de houding van Nederlanders ten aanzien van borstvoeding. Met de start van een openlucht foto-expositie 'Gewoon Borstvoeding' op het Plein in Den Haag wil het Voedingscentrum laten zien dat borstvoeding geven heel gewoon is en de basis vormt voor een gezonde start. De expositie is een initiatief van het Voedingscentrum in samenwerking met UNICEF Nederland.

Het Voedingscentrum heeft onderzoek laten doen naar de publieke opinie over borstvoeding. Het onderzoek is uitgevoerd door CentERdata (Universiteit Tilburg) onder 1894 Nederlanders. Hieruit blijkt dat volgens de deelnemers aan het onderzoek de afgelopen jaren de aandacht voor borstvoeding en de acceptatie van vrouwen die borstvoeding geven in positieve zin is toegenomen. Zowel mannen als vrouwen zien het geven van borstvoeding als iets van deze tijd. Van de respondenten is 75% op de hoogte van de positieve gezondheidseffecten van het geven van borstvoeding. De aanblik van een vrouw die haar kind de borst geeft, roept bij ruim 25% van de respondenten een gevoel van vertedering en geborgenheid op en bij 39% een gevoel van natuurlijkheid. Toch vindt 45% van de respondenten het niet normaal dat in het openbaar borstvoeding wordt gegeven. Volgens het Voedingscentrum is er dus nog een wereld te winnen als het gaat om het voeden in het openbaar.

Openlucht foto-expositie 'Gewoon Borstvoeding'
Vandaag gaf musicalster en moeder Kim-Lian van der Meij het startschot voor de openlucht foto-expositie 'Gewoon Borstvoeding'. De expositie bestaat uit 14 kleurenfoto's op fotopanelen van 2,5 bij 2 meter en is voor alle voorbijgangers te zien op het Plein in Den Haag. Door borstvoeding op deze manier in het straatbeeld te integreren wil het Voedingscentrum laten zien dat borstvoeding geven heel natuurlijk is. De foto's van kunstfotograaf Olaf Posselt brengen het intieme moment van borstvoeding in beeld. De foto-expositie is te bewonderen van 28 september tot en met 10 oktober.

Borstvoedingsvriendelijke gemeenten 2010
Ook binnen Nederlandse gemeenten is de positieve trend in de aandacht voor borstvoeding te zien. Dit jaar zijn er vier gemeenten uitgeroepen tot borstvoedingsvriendelijk, namelijk Eersel, Someren, Bladel en Cranendonk. Vorig jaar waren dit er twee: Wijchen en Ede. Deze gemeenten hebben, samen met regionale partners zoals de GGD, borstvoeding op de agenda gezet van het lokale gezondheidsbeleid. Bovendien hebben ze meer dan één locatie met het beeldmerk 'Voeden kan hier' per vijftig pasgeborenen gerealiseerd. Als blijk van waardering kregen ze vandaag van het Voedingscentrum de officiële plaquette én een binnenexpositie aangeboden om lokale activiteiten kracht bij te zetten, bijvoorbeeld in de bibliotheek, het Centrum voor Jeugd en Gezin, gemeentehuis of tijdens de Wereld Borstvoeding Week.

Voedingscentrum ­ eerlijk over eten

Gezond, lekker en bewust eten is belangrijk in onze samenleving. Elke Nederlander kan met al zijn vragen hierover terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde en veilige voeding en voedselkwaliteit.

UNICEF, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Unite for Children' geeft UNICEF Nederland voorlichting over dit werk en werft de organisatie fondsen voor de hulpprogramma's. Ook lobbyt UNICEF Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind in Nederland. Voor UNICEF is borstvoeding overal ter wereld één van de belangrijkste interventies om ondervoeding aan te pakken en kindersterfte terug te dringen.



Ingezonden persbericht