Gemeente Ede

Nieuwsberichten

maandag, 27 september 2010

Zorg om groep Marokkaans-Nederlandse jongeren terecht

Door: afdeling Communicatie - Henk Faas

De aanpak van Marokkaans-Nederlandse risicojongeren in Ede moet volop doorgaan. Het dichtdraaien van de geldkraan voor deze groep door een nieuw kabinet, zou een slecht besluit zijn. Dat zegt het Edese college van burgemeester en wethouders in een reactie op de vandaag verschenen eerste Monitor Marokkaans-Nederlandse jongeren.

De monitor is gemaakt in opdracht van het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie. Het bestaat uit een gecombineerd rapport van de 22 gemeenten van het Samenwerkingsverband Marokkaans-Nederlandse risicojongeren en 22 gemeenterapporten. Het geeft de situatie weer van de Marokkaans-Nederlandse jongeren op gebied van onderwijs, arbeid en inkomen en criminaliteit. De komende jaren worden de ontwikkelingen hiervan met vervolgmetingen gevolgd.

Terecht zorgelijk

In het gezamenlijk rapport blijkt dat Ede, in vergelijking met de andere 21 gemeenten, een relatief hoge oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse jongeren heeft op schooluitval, uitkeringen, werkeloosheid en criminaliteit.
Daarmee bevestigt de monitor eerdere onderzoeken, waaruit blijkt dat de zorgen over de ontwikkeling van een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren in Ede terecht is.

Nuances aanwezig

Het college van B en W ziet echter ook nuances. Want het rapport laat ook zien dat de totale Edese bevolking zeer lage aantallen schooluitvallers, uitkeringsgerechtigden en verdachten heeft ten opzichte van de totale bevolking van de andere 21 gemeenten. De Marokkaans-Nederlanders in de gemeente Ede komen er hierdoor in de oververtegenwoordiging slechter uit dan in de andere gemeenten. Bijvoorbeeld: Ede heeft in vergelijking met de andere gemeenten de hoogste oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlanders met een uitkering (452%), echter het totale percentage Marokkaans-Nederlanders in Ede dat een uitkering krijgt (9%) ligt iets lager dan in de andere 21 gemeenten (10,8%).

Procentueel gezien is de situatie van de Marokkaans-Nederlanders in Ede over het algemeen ook vergelijkbaar met de Marokkaans-Nederlanders in de andere 21 gemeenten.

Ander geluid

Wethouder Simon van de Pol: `We willen ervoor waken dat deze Monitor stigmatiserend werkt. Want er is ook een ander geluid. Met heel veel mensen uit de Marokkaanse gemeenschap in Ede gaat het goed. School, werk en sport maakt deel uit van hun dagelijkse leven. De gemeenschap heeft sinds vorig jaar een nieuwe moskee, de Marokkaanse Vereniging gaat op termijn verhuizen naar een betere locatie en met de gemeente Ede komt steeds meer dialoog op gang.'

Edese aanpak

Ede wekt hard aan de vraagstukken rond de Marokkaans-Nederlandse jongeren. Zie het vorige week gepresenteerde plan `Het verschil mag er zijn; samenleven in Ede', waarin onder de noemer integratie en participatie een aantal maatregelen en activiteiten wordt benoemd. Ook in de `Aanpak 40+ wijken' bestaan diverse activiteiten, zoals inzet van gezinsmanagers en gezinsbegeleiding en de groepsgerichte aanpak van overlastgevende jongeren. Rond de maatregelen in het kader van de landelijke Aanpak Marokkaans-Nederlandse risicojongeren is bijvoorbeeld het begeleidingsproject Titan opgezet. Ede gebruikt de gegevens uit de monitor om te zien of het gevoerde beleid voldoende effect heeft of dat bijstelling noodzakelijk is.

Voor Ede vallen verder de volgende zaken op in de monitor:

Onderwijs


* Ten opzichte van de 22 gemeenten gaan er in Ede meer MN-jongeren naar het VMBO.

* Relatief veel MN-jongeren in Ede stromen in het voortgezet onderwijs op een lager niveau in. De doorstroom naar het hoogste MBO niveau is daarentegen relatief hoog (37,4%) in vergelijking met de 21 gemeenten (34,6%).

* Ede (7,5%) heeft in verhouding tot de andere gemeenten (5,8%) een hoger aantal voortijdig schoolverlaters. Vooral bij jongeren van de eerste generatie. Bij de jongeren van de tweede generatie is er 50% minder uitval. Vooral jongeren in de leeftijd van 20-22 verlaten school voortijdig. Het gaat om kleine aantallen. Het betreft hier 10 van de in totaal 45 MN-jongeren van 20-22 jaar in Ede.

Arbeid en inkomen


* Met name de tweede generatie MN-jongeren in de leeftijd van 24-34 is in Ede (11,3%) vaker werkzoekend dan in de andere gemeenten (6,8%).

* In Ede hebben minder MN-inwoners een uitkering (9%) dan de MN-inwoners van de andere gemeenten (10,8%).

Criminaliteit


* In Ede (6,7%) komen de MN-jongeren vaker voor als verdachte dan in de andere gemeenten (5,1%). Met name de jonge MN-mannen in de leeftijd van 12-24 komen in Ede (22,3%) vaker als verdachte naar voren dan in de andere gemeenten (16,8%).


* Verder valt op dat het aantal MN-jongeren in Ede (26,1%) dat begint met strafbare feiten beduidend lager is dan het aantal jongeren dat veelpleger is (53,9%). In de andere gemeenten ligt het percentage beginners hoger (29,6%) en het aantal meerplegers juist lager (49%).