Vogelbescherming Nederland


Nieuws september 2010

Vogelbescherming trekt spoedprocedure Ossenisse in Dinsdag 28 september 2010
strandplevier / birdphoto.nl Vogelbescherming Nederland trekt de spoedprocedure over de dijken bij Ossenisse in. Het waterschap Zeeuws Vlaanderen heeft hier de afgelopen week de strekdammen en het slik voor recreanten afgesloten. Daardoor kunnen de vogels die nu op trek naar het zuiden zijn weer rustig foerageren en rusten tijdens hoog water in dit gebied. Daarmee is de gang naar de rechter overbodig geworden.

Door het afsluiten van de strekdammen en het slik is voorlopig veilig gesteld dat de vogels op deze plekken tot rust kunnen komen. Dat is ook de reden dat Vogelbescherming besloten heeft de spoedprocedure te stoppen. Wel blijven de bezwaren tegen de Natuurbeschermingswetvergunning om de strekdammen in de zomer open te stellen en het onderhoudspad langs de Ser-Arendspolder en de Platen van Hulst niet af te sluiten, bestaan. Deze bezwaren worden in een later stadium bij de Raad van State behandeld.

Uit alle vogelinventarisaties blijkt dat de buitendijkse gebieden bij Ossenisse van groot belang zijn voor vogels. Bij de Ser-Arendspolder en de Platen van Hulst broeden tot voor kort de ernstig bedreigde bontbekplevier en strandplevier. Daarom was het oorspronkelijke plan om het fietspad vanaf Zeedorp naar het zuiden binnendijks te leggen, zodat de broedplaatsen voor deze twee soorten veilig gesteld zou zijn.

De provincie wil daar nu vanaf, terwijl zij wettelijk de plicht hebben om deze broedvogels te beschermen. Voor trekkende en overwinterende vogels zijn de strekdammen en het daartussen liggende slik erg belangrijk. Duizenden steltlopers zoeken hier hun voedsel en zitten op deze plaatsen bij hoog water. Daarom waren in de oorspronkelijke plannen deze gebieden afgesloten voor recreanten. Ook hier is de provincie van het oorspronkelijke plan afgeweken.

Voor Vogelbescherming is de bescherming van broedende en foeragerende vogels in dit gebied van groot belang, omdat Nederland een grote internationale verantwoordelijkheid heeft voor trekkende en broedende vogels in de Delta. Daarom blijven de bezwaren tegen de uiteindelijke plannen bestaan, maar is de spoedeisende procedure op dit moment niet meer nodig.