LEI

Onderdeel: LEI

Op veel tuinbouwbedrijven is de middenkaderpositie nog volop in ontwikkeling en hiermee verandert ook de rol van de ondernemer zelf. Hun middenkaderfuncties zijn bovendien vaak aantrekkelijker dan zij zelf denken.

Dit zijn enkele conclusies uit het LEI-onderzoek âNaar een professioneel middenkader op agrarische bedrijvenâ. Het LEI deed onderzoek naar leermomenten en knelpunten bij de ontwikkeling van middenkader op agrarische bedrijven. Stagiair Koen Koppen van Hogeschool InHolland Delft voerde een groot deel van het onderzoek uit en won hiermee de prijs voor beste scriptie van het KNLC (Koninklijk Nederlands Landbouw Comité).

Belangrijkste conclusies uit het onderzoek:

* Soms wordt schaalvergroting toegepast zonder aanpassing van de personele organisatie. Dat kan leiden tot een moeizame reparatie achteraf.

* Bij de komst van middenkader zal de rol van de ondernemer veranderen. Hij of zij hoeft niet meer bezig te zijn met de dagelijkse gang van zaken. Of het middenkader goed functioneert, hangt af van de vraag of de ondernemer voldoende mee verandert.
* Binnen de middenkaderfunctie op bedrijven is er een tweedeling naar de âbedrijfsleiderâ en de âteamleiderâ. De teamleider stuurt het personeel aan. De bedrijfsleider heeft een breder takenpakket en is niet alleen verantwoordelijk voor de arbeid maar ook voor de teelt. Het is echter niet fair om te verwachten dat één persoon de competenties voor beide verantwoordelijkheden volledig met zich meebrengt. De aansturing van mensen drijft vooral op persoonlijkheid en leiderschap. De aansturing van de teelt is vooral kennisgedreven.

* Het is van belang dat de ondernemer het middenkader betrekt bij de strategievorming en de daaraan gekoppelde arbeidsontwikkeling van het bedrijf. Ondernemers gaan in de praktijk echter nog niet zo ver dat dit ook gebeurt. In de tuinbouw- en boomkwekerijsector kan men op dit gebied nog grote stappen maken.

* De middenkaderfunctie is uitdagender dan vaak gedacht wordt. Ondernemers laten dit onvoldoende zien en beseffen soms niet dat hiermee een aantrekkelijke vacature gecreëerd wordt.

Contact
Gerben Splinter
gerben.splinter@wur.nl
Profiel