Vilans



Vrijheidsbeperking in de Interliner

Vrijheidsbeperking. Dagelijkse realiteit in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en in de ouderenzorg. We hebben er allemaal een mening over, maar we beseffen niet dat we er bijna iedere dag aan meedoen.

Vanochtend in de Interliner, op weg naar mijn werk. Er komt een man naast me zitten, zo dicht tegen me aan dat het voelt als een fixatie. Hij valt ook nog in slaap dus als ik uit wil stappen heb ik een probleem. Ik druk op de stopknop en wil opstaan, maar door de druk tegen mijn bovenbeen en mijn iets te grote tas gaat dat moeilijk. Als ik eindelijk sta kan ik nog steeds geen kant op. Rechts is het raam, dus dat is geen optie. Links wordt de weg versperd door een slapend lichaam. Het voelt als een beperking: ik wil eruit maar het lukt me niet. Ik schud de man wakker. Als ik ten slotte naar de uitgang loop, word ik opnieuw in mijn vrijheid beperkt: de deuren klappen dicht en voordat ik het in de gaten heb rijdt de bus verder. In de zorg moet je voor elke vrijheidsbeperking een middel en maatregel afspreken die je vastlegt in het zorgplan. De chauffeur overlegt met niemand! Hij klapt de deur dicht en geeft gas. Ik val keihard op mijn knie.

Nu kan ik pas in het volgende dorpje uitstappen (ik woon in Brabant) en zal ik daar op de bus terug moeten wachten. Ik ga weer zitten en laat mijn gedachten de vrije loop. Bij de kick-off van tranche 2 van Ban de Band verkondigen we luidkeels dat afbouwen van vrijheidsbeperking en valletsel geen aantoonbaar verband hebben met elkaar. Vandaag heb ik gemerkt dat vrijheidsbeperking de kans op vallen vergroot! Maar hoe zal het straks zijn? Als ik oud ben en zelf zorg nodig heb? Nu weet ik dat zorgen iets is wat je doet en dat zorgen maken geen zin heeft. Maar als ik mijn kinderen niet meer bij hun voornaam kan noemen en ik niet meer weet dat ik bij Vilans heb gewerkt, als ik vastgebonden zit in mijn stoel zodat ik niet zomaar aan de wandel kan, dan is het te laat om me zorgen te maken. Geen reep chocolade uit de kast pakken als ik daar zin in heb en niet zelf bepalen wanneer ik naar het toilet ga om daar in alle rust mijn boekje te kunnen lezen. Niet zelfstandig met de Interliner reizen!

De bus stopt. Als ik uitstap ben ik vastbesloten: ik maak me geen zorgen maar ga ik, samen met mijn collega's van het kernteam, zorgen voor minder vrijheidsbeperkende maatregelen. En dus voor minder angst, depressie, onrust, gebruik van psychofarmaca, minder incontinentie en decubitus en minder letsel. Want vandaag bannen wij de band uit Nederland. Vandaag is het begin van de herwonnen vrijheid van honderden mensen met een verstandelijke beperking en ouderen.

Wilt u met ons meedoen? Op 11 november start de laatste tranche van dit jaar, er is nog plaats!
Meer informatie over de tweede tranche van het verbetertraject Ban de band