3 e bijeenkomst Platform Elektrische Mobiliteit op ecomobiel geslaagd

28/09/2010 14:37

Rai Vereniging

Met als achtergrond de industriële 'look' van de Van Nelle Ontwerpfabriek, de ecomobielbeurs en een enorm aanbod aan elektrische voertuigen vond gisteren in Rotterdam de derde Platform Elektrische Mobiliteit (PEM) bijeenkomst plaats.

Na de opening van de bijeenkomst door Roelf de Boer (algemeen voorzitter van RAI Vereniging) die zich namens de auto-industrie positioneerde als een meedenker in plaats van een remmer in het dossier elektrisch vervoer, kreeg de voorzitter van het Formule E-team, Maurits van Oranje, de vloer voor zijn visie op elektrisch vervoer. Hij constateerde dat de branche was afgedaald van de hype. Daarmee is het dossier elektrisch vervoer in realistischer vaarwater terechtgekomen. Tussen denken en doen staat de R van risico, hield hij de aanwezigen voor. Risico dat ondernemers in de branche nu moeten durven nemen.

De voorzitter van het platform, Eric Beers, modereerde op de hem bekend wijze de middag die zich vooral richtte op de vraag wanneer, welke auto's in welke aantallen beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. Daarmee gaf hij gehoor aan de vraag om meer concreet te worden. Naast Richard Smokers van TNO, die een helder verhaal hield over waar de indaling van elektrische voertuigen in onze markt zich op dit moment bevindt, sprak een aantal ombouwspecialisten en auto-importeurs over de aantallen auto's die zij in 2011 op de markt zouden kunnen zetten. Dat daarbij veel afhangt van de stimuleringsmaatregelen van een nieuw kabinet, werd zeer duidelijk.

Na de pauze was de beurt aan Wim Oude Weernink die in een tweegesprek met Eric Beers zijn licht liet schijnen over de laatste stand van zaken met betrekking tot met name de OEM-markt. Wim maakte daarnaast duidelijk dat de focus ook moet gaan naar particulieren die elektrische voertuigen willen kopen, de nadruk ligt naar zijn mening te veel op de zakelijke markt. "Daarmee verlies je mogelijk de particulier en die heb je absoluut nodig om van elektrisch vervoer een goed alternatief te maken" aldus Oude Weernink. Sander Schuurman van ABN Amro liet daarna zien dat er voor de 'believers' ook nu al realistische leaseconcepten beschikbaar zijn, zowel voor particuliere als voor zakelijke gebruikers. In zijn optiek hebben tweedehands elektrische voertuigen wel degelijk een residual value, in tegenstelling tot wat veel leasemaatschappijen op dit moment geloven.

Ingrid Post van het ministerie van EZ gaf aan de volle breedte van de mogelijkheden die laadpalen bieden open te willen houden. EZ wil zo veel mogelijk partijen verbinden om dat ideaal te realiseren. Na haar betoog sloot Roland Steinmetz van de Gemeente Amsterdam de bijeenkomst af. Hij gaf aan dat Amsterdam niet langer wil praten over elektrisch vervoer, maar wil doen. Die Rotterdamse insteek, uitgesproken in Rotterdam door een Amsterdammer typeert de 'grenzeloze' mogelijkheden die elektrisch vervoer biedt. De werkgroepen van PEM zullen die ambitie waar moeten maken, met dat adagium sloot moderator Beers de bijeenkomst af.

De netwerkborrel na afloop was geanimeerd en leidde zoals gewoonlijk tot veel nieuwe contacten en potentiële afspraken. Focus voor PEM in 2011 is AutoRAI 2011 en de voorlopig aansluitend daarop geplande Verleidingsdag.

Einde bericht





http://www.raivereniging.nl