Postbedrijven Sandd en SelektMail verder zonder cao

28/09/2010 14:39

ABVAKABO FNV

Een laatste poging van de gezamenlijke vakbonden om te komen tot een nieuwe cao voor de postbedrijven Sandd, SelektMail en Netwerk VSP is op niets uitgelopen. Hierdoor is er vanaf 1 oktober 2010 geen collectieve regeling voor de arbeidsvoorwaarden. De overheid zal nu moeten ingrijpen om een eind te maken aan het stukloon op de postmarkt.

Met het oog op de volledige liberalisering van de postmarkt riep de overheid in 2009 de bonden en nieuwe postbedrijven op om gezamenlijke afspraken te maken over de manier waarop de postbezorgers betaald zouden worden. De door de postbedrijven ingezette lijn om de bezorgers niet in dienst te nemen en het werk te vergoeden op basis van stukloon moest hiermee eindigen. Werken op basis van een arbeidsovereenkomst biedt werknemers meer bescherming bij ontslag, arbeidsongeschiktheid of ziekte. Verder is dan het wettelijke minimumloon van toepassing en wordt oneerlijke concurrentie ten opzichte van marktleider TNT beperkt.

De hierover gemaakte afspraken in 2009 zijn door de betrokken postbedrijven onvoldoende serieus genomen. Volgens het 'ingroeimodel' zou in april 2010 14 procent van het personeel een arbeidscontract moeten hebben. In werkelijkheid was dit slechts 0,5 procent. Dit was voor Abvakabo FNV, BVPP en CNV Publieke Zaak in juni van dit jaar al voldoende reden om de geldende cao op te zeggen. Hierna volgden gesprekken om de ontstane impasse te doorbreken.

Abvakabo FNV bestuurder Peter Wiechmann heeft tot het laatste moment geprobeerd om tot een akkoord te komen. 'Het was voor alle betrokkenen beter geweest als we er aan de onderhandelingstafel uit waren gekomen. Wij waren bereid om de postbedrijven nog een extra jaar te geven, in ruil voor harde afspraken dat het werken met arbeidsovereenkomsten nu wel zou gebeuren. Ook dit bleek echter onvoldoende.'

Het definitief stuklopen van de gesprekken heeft als consequentie dat per 1 januari 2011 de 'postwet' (Post-AMvB) zijn werk zal moeten doen. Postbedrijven die niet vallen onder een cao waarin gefaseerd wordt toegewerkt naar 80 procent arbeidsovereenkomsten mogen met ingang van het nieuwe jaar uitsluitend met arbeidsovereenkomsten werken.

Over Abvakabo FNV

Abvakabo FNV is de grootste vakbond in de publieke sector met meer dan 350.000 leden. De bond zet zich in voor de belangen van werknemers in diverse beroepsgroepen in de sectoren zorg, welzijn, overheid, nuts, post en telecom.





http://www.abvakabo.nl