MKB-Nederland

SER: 'Zzp'ers zijn niet zielig'

28 september 2010
SER: 'Zzp'ers zijn niet zielig'

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn volwaardige ondernemers en geen zielige gevallen die gedwongen zijn tot een onzeker bestaan. De sociale zekerheid hoeft niet op de schop voor zzp'ers. Dat is de kern van een advies van de Sociaal-Economische Raad dat binnenkort wordt uitgebracht.

In het advies gaat de SER in op de vooroordelen die er zijn over zzp'ers. Zo zouden zij gedwongen zijn door hun werkgever om zzp'er te worden. Uit onderzoek blijkt echter dat slechts 2 procent zich gedwongen voelt. Ook zouden zzp'ers massaal werkloos thuis zitten, als slachtoffer van de crisis. Maar zij blijken heel flexibel in het vinden van alternatieve inkomsten.

Volgens de SER is het belangrijk dat er een eenduidige definitie komt van de zzp'er: iemand die meerdere opdrachtgevers heeft of daarnaar streeft, en voor eigen rekening en risico werkt. Een stelselwijziging in de sociale zekerheid is niet nodig, maar verbeteringen voor kleine groepen zijn wel gewenst. Daarbij kan worden gedacht aan het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en aansluiting bij een bedrijfstakpensioenfonds.