FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Crisis niet afwentelen op Wajongers, prikkel werkgevers

FNV Bondgenoten wil dat de sociale diensten en het -nieuwe- kabinet zich meer inspannen om te zorgen dat werkgevers Wajongers in dienst nemen en dat ze stoppen met de Wajongers te bestoken met negatieve prikkels. Er is geen probleem aan de aanbodkant, maar aan de vraagkant.

Erica Hemmes, bestuurder FNV Bondgenoten: "De crisis wordt nu afgewenteld op een uitermate kwetsbare groep mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij hebben al minimale inkomsten en te kampen met de gevolgen van hun beperking. De druk moet juist worden opgevoerd om werkgevers positief te prikkelen in het aannemen van Wajongers. Het probleem wordt nu gelegd bij de Wajongers, terwijl er vraag moet komen naar Wajongers. Dat regel je niet door mensen in de bijstand te stoppen. Dit is de omgekeerde wereld."

De bond maakt zich grote zorgen over het voorstel van Divosa, maar ook over de signalen over het verwachtte regeerakkoord op zowel de hoogte als de duur van de uitkering.

FNV Bondgenoten pleit voor een hervorming van de Wajong in een werknemersverzekering als de WIA of de WW. Werkgevers betalen via premies de helft van de collectieve kosten. De hoogte van de werkgeverspremie kan daarbij als prikkel worden gebruikt om Wajongers aan te nemen. Werkgevers kunnen dan als beloning een korting krijgen op de premie bij het aannemen van Wajongers.

Hemmes: "Het kan niet zo zijn dat Wajongers zwaar worden getroffen terwijl de bonussen in de bedrijven alweer worden uitgedeeld. Er zijn ontzettend veel Wajongers die willen en kunnen werken maar die krijgen nu geen kans."

FNV Bondgenoten is bezig om organisaties te mobiliseren om in verzet te komen tegen de onzalige bedreigingen, waardoor Wajongers tot levenslange afhankelijkheid en armoede worden veroordeeld.