Openbaar Ministerie

OM: uiterste zorgvuldigheid rondom orgaandonatie en onderzoek

28 september 2010 - Arrondissementsparket Rotterdam

Wanneer een kind ernstig gewond raakt door een ongeval, en daardoor komt te overlijden, is het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor het onderzoek naar dat ongeval. De officier van justitie is dan ook degene die toestemming moet geven voor een eventuele orgaandonatie, omdat de donatie gevolgen kan hebben voor de bevindingen van de - meestal noodzakelijke - sectie.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft in maart 2007 geprobeerd zowel het onderzoek naar het niet-natuurlijk overlijden van een 6-jarig jongetje, als de medewerking aan orgaandonatie, zo zorgvuldig mogelijk te doen. Daartoe is al bij de eerste vraag door het betrokken ziekenhuis of het toch mogelijk was de organen van het kind te doneren, meegedeeld dat de ouders op de hoogte moesten worden gesteld van een mogelijke sectie op het lichaampje. Uiteindelijk is dat de ouders pas verteld na het overlijden van het kind, en vlak voor het lichaampje werd opgehaald.

De Nationale Ombudsman heeft een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken, en heeft geconcludeerd dat het optreden van het Erasmus MC, de transplantatiecoördinator en het OM in Rotterdam niet behoorlijk was.

Het OM betreurt het oordeel van de Nationale Ombudsman dat er niet behoorlijk zou zijn opgetreden rondom de gebeurtenissen in maart 2007. De officier van justitie heeft er voortdurend op aangedrongen dat de ouders op de hoogte zouden worden gesteld dat er waarschijnlijk nog een sectie moest plaatsvinden.

Het OM onderschrijft de conclusie van de Ombudsman dat ziekenhuizen nadrukkelijk de regierol bij orgaandonatie bij kinderen op zich nemen. Ook onderschrijft het OM de aanbeveling dat de
transplantatiecoördinator bij familie de mogelijkheid van een sectie onder de aandacht moet brengen.