Landelijke Studenten Vakbond




LSVb teleurgesteld in onderwijsbegroting

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) reageert teleurgesteld op de onderwijsbegroting; de beloofde investeringen in het hoger onderwijs blijven uit het komende jaar. Het tegendeel van investeringen blijkt waar: naast de eerder aangekondigde bevriezing van de studiefinanciering, breekt het kabinet ook de afspraken die zij eerder met het Hoger Onderwijs en de studenten heeft gemaakt. Meer dan 100 miljoen, die beloofd was aan de hogescholen en universiteiten, wordt in plaats van aan onderwijs besteed, gebruikt om de staatsschuld af te lossen.

Dit zijn de miljoenen die bestemd waren voor onder andere het financieren van de HBO-masters, het verminderen van studieuitval, een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs en het salaris van docenten. Het tekort aan goedopgeleide docenten voor de collegezaal zal hierdoor toenemen. Deze voorgenomen maatregelen schaden de kwaliteit van ons Hoger Onderwijs en schaden de kenniseconomie. LSVb-voorzitter Sander Breur: "Met deze begroting doet het kabinet er niks aan om op te klimmen naar de top 5 van mondiale kenniseconomieën, waar de politiek de mond vol van heeft."

De LSVb heeft een bijgaande motie opgesteld in reactie op de begroting. Hierin roepen ze de politiek op om te investeren in onderwijs, kennis en innovatie. De ambities van Nederland zijn groot, maar er wordt nog steeds niets gedaan om deze te realiseren.

Om de motie te bekijken, klik hier.

Zie het origineel