Senternovem

28-09-2010 |

Nederland ontvangt ruim 1 miljard euro uit Europa

Nederlandse onderzoekers bij kennisinstellingen en bedrijven hebben de afgelopen drie jaar ruim 1 miljard euro aan subsidie gekregen vanuit het Zevende Kaderprogramma (KP7); hét programma voor onderzoek en ontwikkeling van de Europese Commissie. Nederland staat hiermee in de top-5 van Europese landen die de meeste subsidie ontvangen, direct achter de grote landen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië. Dit blijkt uit het overzicht `Nederland in KP7', een digitale uitgave van Agentschap NL over de prestaties van Nederlandse organisaties in de eerste drie jaar van KP7 (2007-2009).

De Nederlandse overheid draagt circa 750 miljoen euro bij aan KP7. Dit betekent dus dat er ruim 250 miljoen euro meer is ontvangen, dan werd uitgegeven. De investering van Nederland wordt dus ruimschoots terugverdiend. Minister van der Hoeven van Economische Zaken is tevreden over de prestaties van Nederlandse onderzoekers: "KP7 prikkelt ons om over de landgrenzen heen te kijken en samen te werken waar mogelijk. Het is aangetoond dat het kaderprogramma leidt tot duurzame netwerkvorming, binnen Nederland en Europa. Nederlandse kennisinstellingen en bedrijven behoren hierdoor tot de top in Europa."

Nederland heeft toegang tot veel kennis
Totaal is aan bijna tienduizend projecten subsidie verleend. Nederlandse organisaties nemen aan ruim tweeduizend projecten deel, een aandeel van 20 procent. In het onderdeel Cooperation is dat gemiddeld maar liefst 40 procent. Dat betekent dat Nederland toegang heeft tot heel veel kennis. Thema's waarop Nederland goed scoort zijn onder meer Health, Food, ICT en Environment. Nederlandse organisaties werken het meest samen met organisaties uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

KP7 biedt veel kansen
Voor universiteiten, medische centra en onderzoeksorganisaties wordt KP7 steeds belangrijker. Niet alleen is in KP7 steeds meer geld beschikbaar (32 miljard euro in resterende vier jaar), maar ook wordt steeds meer onderzoek in internationaal verband verricht. Daarnaast is de nationale financiering vaak beperkt. Er zijn dan ook kansen genoeg voor Nederland om de komende jaren zeer succesvol te blijven.

Verhogen mkb-deelname noodzakelijk
Nederlandse partijen kunnen de publicatie `Nederland in KP7' gebruiken als hulpmiddel bij het bepalen van hun internationale onderzoeksstrategie. De ambitie van Nederland is om de vijfde plek en hoge retour te handhaven. Naast een sterke participatie van kennisinstellingen draagt ook een hogere mkb-deelname daaraan bij. Van het totale KP7-budget is 14 procent toegekend aan het mkb. Het Nederlandse mkb ontvangt 12 procent van het aan Nederland toegekende subsidiebedrag. Daarmee blijft Nederland net iets achter bij het Europese streefcijfer van 15 procent.

Het overzicht `Nederland in KP7' is te vinden op de website van Agentschap NL. Voor meer informatie over KP7 en de publicatie kunt u terecht bij de afdeling EG-Liaison van Agentschap NL. EG-Liaison is als `National Contact Point' het Nederlandse expertisecentrum en draagt bij aan een zo goed mogelijke aansluiting van Nederlandse organisaties bij KP7.
Wijzigingsdatum |

28-09-2010