HEMA kiest voor duurzame cacao met UTZ CERTIFIED

28/09/2010 16:38

HEMA

Dit jaar zet HEMA de eerste stap in het verduurzamen van de chocoladeletters. Hiertoe is een samenwerkingsovereenkomst gesloten met UTZ CERTIFIED. Het gehele assortiment chocoladeletters is dit jaar gecertificeerd volgens de UTZ CERTIFIED standaard. Zo weten klanten dat de cacao niet alleen een prima kwaliteit heeft, maar ook dat lokale boeren geholpen worden zich economisch te ontwikkelen en dat het milieu zoveel als mogelijk wordt ontzien. Aan de smaak en prijs van de letters verandert niets. Op die manier maakt HEMA verantwoorde chocolade toegankelijk voor iedereen.

eerste stap

Deze samenwerkingsovereenkomst en het feit dat dit jaar alle meer dan 175 varianten chocoladeletters met het UTZ certificaat verkrijgbaar zijn, is de eerste stap in het verduurzamen van het totale assortiment chocolade zoals eind 2009 aangekondigd.

Ook een deel van het komende kerst- en paasassortiment wordt voorzien van het UTZ certificaat. Daarnaast bekijkt HEMA de mogelijkheden om het reguliere assortiment chocolade verder te kunnen verduurzamen.

cacao

HEMA is verheugd dat overeenkomst is bereikt en tot realisatie kan worden overgegaan.

Volgens HEMA zal de chocolade niet van smaak veranderen en zelfs extra lekker smaken als je weet dat de cacaobonen worden verbouwd op plantages waar rekening wordt gehouden met het milieu, de arbeiders en de bedrijfsvoering. Die is lekker en verantwoord en je betaalt er niets extra's voor. Als chocolade het UTZ keurmerk draagt, hebben inspecteurs de plantages op sociaal en ecologisch vlak goedgekeurd. Dat houdt in dat de natuurlijke bronnen op een duurzame manier worden beschermd en arbeiders onder goede werkomstandigheden hun werk kunnen uitvoeren. Samen leidt dit tot verbeterde leefomstandigheden voor de boer en zijn familie. De projecten worden geleid door mensen uit de streek zelf, die bekend zijn met de plaatselijke cultuur en werkwijze en dit maakt het keurmerk extra bijzonder.

MVO

Bij HEMA staat maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Voor alle artikelen die HEMA verkoopt, betekent dit dat er wordt toegezien of de producten voldoen aan alle wettelijke eisen, maar ook of de producten voldoen aan eisen die wij stellen volgens onze gedragscode, gebaseerd op de ILO. Daarnaast verkoopt HEMA een aantal duurzame en gecertificeerde artikelen zoals biologisch katoen, FSC hout en papier, koffie met het keurmerk van Rainforest Alliance, Fair Trade thee, biologische zuivel en wijn en vanaf dit jaar wordt duurzame chocolade hieraan toegevoegd.

over UTZ CERTIFIED

UTZ CERTIFIED is een van de grootste duurzaamheidsprogramma's voor koffie, cacao en thee in de wereld. Het UTZ CERTIFIED label staat voor een verbeterde positie van boeren op de wereldmarkt. De boeren zijn getraind om hun productiviteit, kwaliteit en verkooptechnieken te verbeteren en hun marktkennis te vergroten. Ze worden professioneler en verkopen zelf hun product waardoor ze een betere prijs voor een beter product kunnen onderhandelen op de wereldmarkt.