Platform Personalized Prevention presenteert nieuw preventiemodel

28/09/2010 16:39

Platform Personalized Prevention

Amsterdam, 28 september 2010 - Het Platform Personalized Prevention (PPP) presenteert a.s. donderdag 30 september op het PREVENT-2010 congres het Prevent-model voor Persoonsgerichte Preventie.

Na het 1e PREVENT congres in 2009 hebben de leden van het platform de handen ineen geslagen om preventie van chronische ziekten hoog op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen. In het PPP zijn GGD Nederland, de Landelijke Vereniging Georganiseerde eerstelijn, de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie, NIPED, de Samenwerkende GezondheidsFondsen (vertegenwoordigd door Nederlandse Hartstichting) en ZonMW actief. Met het platform willen de leden vernieuwingen aanjagen en afstemming zoeken tussen partijen uit zowel de zorg als de public health. In het afgelopen jaar is de missie van het platform toegespitst op persoonsgerichte preventie. Dit heeft geresulteerd in het Prevent-model.

Prevent-model

'Maak preventie persoonsgericht', is het advies van het Platform Personalized Prevention. In het Prevent-model, dat gebaseerd is op persoonlijke risicoprofilering, bewustmaking, beslisondersteuning en advies op maat, staat het (beter) geïnformeerde en gemotiveerde individu centraal. Tevens schetst het randvoorwaarden in de leef- en zorgomgeving van het individu waaraan voldaan moet worden om hem/haar in staat te stellen de noodzakelijke "eigen" bijdrage te leveren aan het voorkomen van ziekte en - bij ziekte - aan de behandeling ervan. Hoe aan zelfmanagement en persoonlijke preventie handen en voeten gegeven kan worden en wat dit voor burger en maatschappij kan opleveren, komt ook aan de orde op het congres.

PREVENT-2010

Naast de presentatie van het Prevent-model is er tijdens het congres ook een interactieve sessie onder leiding van ir. Hans de Goeij (voormalig DG Volksgezondheid van VWS), voorzitter van het PPP . "Samen doorpakken" is het thema van deze discussiesessie. Volgens de Goeij is er breed gedragen consensus over de gekozen oplossingrichting en zijn er al tal van goede initiatieven. Wat in zijn visie ontbreekt is een goede afstemming tussen de verschillende stakeholders. Deze trekken te weinig samen op om de laatste hindernissen voor een maatschappijbrede implementatie van persoonsgerichte preventie te slechten. Op PREVENT-2010 zijn alle relevante partijen uit de zorg, de public health, het bedrijfsleven en de overheid vertegenwoordigd en worden stappen gezet om de laatste hindernissen te slechten. Tijdens de interactieve sessie worden doelen geformuleerd voor de toekomst en worden werkgroepen gevormd om deze doelen te realiseren.

Chronisch zieken in Nederland

Nederland is qua gezondheid van haar inwoners naar de middenmoot van Europa afgezakt. Het aantal mensen met een chronische ziekte ten gevolge van onze levensstijl stijgt schrikbarend. Hierdoor wordt het huidige zorgmodel op termijn onbetaalbaar. Het moet daarom van ziekte en zorg (ZZ) naar gedrag en gezondheid (GG), aldus het recente advies "Perspectief op gezondheid 20/20" van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De nadruk moet komen te liggen op preventie en het betrekken van de burger bij zijn eigen gezondheid. De burger moet worden aangespoord, geprikkeld en gefaciliteerd om te breken met ongezond gedrag en om meer verantwoordelijkheid en regie te nemen voor de eigen gezondheid. Dat levert zowel individuele als collectieve gezondheidswinst op en tegelijkertijd minder kosten voor zorg en een hogere arbeidsparticipatie.





http://www.preventcongres.nl/