Provincie Utrecht

Energiebesparingsdoelstelling van 20% in landbouw eerder realiseren

LTO Noord en provincie Utrecht willen de energiebesparingsdoelstelling van 20% in de landbouw al in 2015 realiseren. Hiervoor sluit provincie Utrecht met LTO Noord binnenkort een energieconvenant. Aanleiding van het convenant zijn de recent uitgevoerde energiescans in de veehouderij, die onder meer hebben geleid tot het besef bij boeren dat energiebesparing snel loont.

De energiescans zijn onderdeel van het nieuwe programma duurzame landbouw en milieu dat vandaag door Gedeputeerde Staten is vastgesteld. Gedeputeerde Staten willen met het programma onder meer bereiken dat het aantal boeren dat bovenwettelijke milieumaatregelen treft, toeneemt. Milieu en economie gaan hierbij hand in hand. Daarnaast start de provincie een aantal innovatieve projecten op die de eerste stap zijn naar een duurzame en klimaatneutrale landbouw in 2040. Sluiten van kringlopen (duurzaam bodembeheer), gebruik van natuurlijke hulpbronnen ( agrobiodiversiteit) en het stimuleren van duurzame energie zijn hierin belangrijke speerpunten.

Het programma is afgestemd met organisaties zoals LTO Noord, agrarische natuurverenigingen, waterschappen en de Natuur en Milieufederatie. Ook de AVP programmabureaus, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering, hebben bijgedragen aan het programma.

Bureau LaMi zal samen met LTO Noord en de programmabureaus een belangrijke rol blijven spelen bij de uitvoering van het provinciaal beleid en dus de verdere verduurzaming van de landbouw. Belangrijk voor LaMi is bewustwording rondom nieuwe thema's zoals klimaat, energie en waterkwaliteit en het aanjagen van de duurzaamheidsprojecten.

Voor persinformatie: doron.verstraelen@provincie-utrecht.nl, (030) 258 21 22 / 06 21 12 45 54

Voor algemene vragen: info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11