Gemeente Zoetermeer

Extra maatregelen tegen geluidoverlast

Stadhuis Zoetermeer
Er komen extra geluidwerende maatregelen. Hiermee wordt de geluidoverlast verminderd die inwoners van Zoetermeer ervaren door verkeer. De maatregelen zijn mogelijk door extra geld dat de gemeenteraad hiervoor vorig jaar beschikbaar heeft gesteld. Het gaat om de volgende 6 maatregelen:


1. Er komt een geluidscherm aan de noordzijde van de A12. Dit geluidscherm brengt de geluidhinder bij de omwonenden substantieel terug en het verlaagt het achtergrondniveau van het geluid in een groot deel van Zoetermeer (2011).


2. Er komt een proef met raildempers voor RandstadRail in Seghwaert. De toepassing van raildempers lijkt de meest veelbelovende techniek om de geluidoverlast van RandstadRail te beperken. Raildempers zijn al vaker succesvol bij gewoon spoor toegepast. Met deze proef wordt de effectiviteit van de toepassing van deze raildempers bij lightrail onderzocht (2011).


3. Er komen geluidschermen langs delen van de Australiëweg, Zwaardslootseweg, Amerikaweg en 'kop' van de Lissenvaart. Deze schermen stonden al gepland in het actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit (2011).


4. Er komt een geluidscherm langs de Stolberglaan. Bij de vaststelling van het actieplan Geluid- en Luchtkwaliteiteit was dit scherm afgevallen omdat toen de realisatie van een scherm niet op een sociaal veilige manier mogelijk leek. In het kader van het nadere akoestische onderzoek is toch een oplossing gevonden (2011).


5. (Wettelijke) saneringswoningen krijgen gevelsanering, conform de besluitvorming bij het actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit (2011-2014).


6. Er komen balkonschermen aan de woningen aan de Europaweg. Uit onderzoek blijkt dat balkonschermen plaatsen de enige effectieve maatregel is om het geluid van de Europaweg voldoende te kunnen reduceren. Nu komt er budget voor een dergelijke regeling (2013-2014).

Met het actieplan Geluid- en Luchtkwaliteit streeft het gemeentebestuur naar een betere geluid- en luchtkwaliteit. Het gemeentebestuur wil voor alle inwoners een gezond leefmilieu waarborgen. In het kader van Duurzaam Zoetermeer is er daarom een actief beleid gericht op geluid- en luchtkwaliteit. Hiermee anticipeert het bestuur ook op de Europese richtlijn voor omgevingslawaai waar Zoetermeer op termijn aan moet voldoen. Zoetermeer doet hiermee meer dan wettelijk vereist is, omdat de gemeente wettelijk gezien alleen normen op het gebied van lucht en geluid hoeft te handhaven bij een wijziging van een bestemmingsplan of de reconstructie van een weg.