UMC St Radboud


Botox vermindert speekselvloed
28-09-2010

Veel kinderen met een ernstige hersenbeschadiging (´cerebral palsy´) hebben last van een overmatige speekselvloed. Uit onderzoek van Arthur Scheffer, KNO-arts in opleiding in het UMC St Radboud, blijkt dat botox-injecties in de speekselklieren een effectieve en weinig belastende behandeling kunnen zijn voor dit probleem.

Kinderen die overmatig kwijlen worden vaak gemeden en uitgesloten. In veel gevallen moeten ze meerdere keren per dag van kleding wisselen en vaak krijgen ze huiduitslag om de mond. De speekselvloed leidt soms zelfs tot uitdrogingsverschijnselen of een grotere vatbaarheid voor longontstekingen. Vandaar dat in ernstige gevallen wordt gekeken of die speekselvloed is terug te dringen met een operatie.

Drooglegging

Samen met collega´s heeft Arthur Scheffer, KNO-arts in opleiding in het UMC St Radboud, onderzocht in hoeverre het overmatige kwijlen ook kan worden aangepakt met een botoxinjectie, een ingreep die minder ingrijpend is dan bijvoorbeeld een operatie. De resultaten van dit onderzoek zijn zojuist gepubliceerd in het vooraanstaande vakblad Archives of Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Scheffer: "Ruim honderddertig patiënten tussen de 3 en 27 jaar kregen onder algehele verdoving een botoxinjectie in de speekselklieren in de onderkaak. Na twee maanden zagen we dat bij 61 patiënten de speekselvloed met meer dan de helft was afgenomen. Bij enkele patiënten verdween ook de uitslag om de mond en vier patiënten konden door de ´kunstmatige drooglegging´ beter spreken. Hoewel het effect van de botoxinjectie gemiddeld 22 weken aanhoudt, heeft een klein deel van de patiënten ook na een jaar nog baat bij de behandeling."

Patiëntselectie

Het onderzoek, tot dusver het grootste op dit gebied, wijst uit dat een botox-injectie een goed alternatief kan zijn voor kinderen met kwijlproblematiek. Scheffer: "De therapie wordt nog interessanter, wanneer we vooraf beter kunnen vaststellen welke patiënten goed gaan reageren. Dat aspect willen we nu verder gaan uitzoeken."