UMC St Radboud


Vijf miljoen euro voor topopleiding in virologisch onderzoek 28-09-2010

De Europese Unie heeft vijf miljoen euro toegekend aan het EUVIRNA programma, gecoördineerd door Frank van Kuppeveld van afdeling Medische Microbiologie aan het UMC St Radboud. Het programma biedt getalenteerde onderzoekers de mogelijkheid om zich op topniveau te bekwamen in onderzoek naar en ontwikkeling van antivirale medicijnen en moleculaire virologie.

Virusinfecties blijven een grote ziekteveroorzaker en hebben ingrijpende gevolgen voor de samenleving. De infecties veroorzaken niet alleen hoge sterfte- en ziektecijfers, maar ook het economisch verlies is enorm. De huidige therapieën schieten tekort, met name voor RNA virussen zoals het hepatitis C virus en het poliovirus. De ontwikkeling van nieuwe, efficiënte antivirale middelen is daarom dringend nodig.

Uniek opleidingsprogramma

Om vooruitgang te boeken op het gebied van virusonderzoek, heeft Europa goed getrainde experts nodig die beschikken over multidisciplinaire vaardigheden. Opleidingsplaatsen voor dergelijke experts zijn er echter niet of nauwelijks. Om dat gat op te vullen, heeft Van Kuppeveld het EUVIRNA-consortium opgericht. Dit consortium, dat bestaat uit zes Europese academische instellingen en vier industriële partners, biedt een uniek opleidingsprogramma aan. Aan dit opleidingsprogramma is nu 5 miljoen euro toegekend door het prestigieuze Marie Curie-programma van de Europese Unie.

Getalenteerde onderzoekers

Het onderwijsprogramma biedt plaats aan 17 PhD studenten en 3 postdoctorale onderzoekers. De deelnemers krijgen naast hun individuele onderzoeksprojecten aanvullende onderzoekstrainingen. Daarnaast zullen management, communicatie, ondernemen en andere additionele vaardigheden bijgebracht worden. Het EUVIRNA initiatief biedt op deze manier getalenteerde onderzoekers de kans om zich te ontwikkelen tot toekomstige leiders binnen het viraal onderzoek.