Gemeente Leudal


Nieuws

Ontwerpmilieuvergunning voor Kleiwarenfabriek Buggenum

Buggenum en de Kleiwarenfabriek zijn nauw met elkaar verbonden. Vanaf 1920 ligt hier op zijn huidige locatie de fabriek waar bakstenen worden geproduceerd. Door de jaren heen zijn de fabriek en de woningen steeds dichter naar elkaar toegegroeid. Daar waar `buren' steeds vaker met elkaar in aanraking komen, is het gewenst om afspraken te maken. Op deze manier kunnen problemen beter worden opgelost en weet iedereen aan welke regels men zich moet houden.

De vorige regels dateren alweer van voor 1993 en waren vastgelegd in een hinderwetvergunning. Deze vergunning is voor het bedrijf verouderd en voldoet daarmee niet meer aan de huidige stand der techniek.

Nieuwe milieuvergunning
De gemeente Leudal is daarom een zeer zorgvuldig traject ingegaan om te komen tot een nieuwe milieuvergunning. Hierbij is intensief overleg gevoerd met onder andere de dorpsraad Buggenum en de VROM-inspectie. Ook de GGD is in deze procedure gevraagd om advies. Uiteindelijk heeft een en ander geresulteerd in de ontwerpmilieuvergunning die de gemeente nu in procedure gaat brengen. Dit betekent dat de vergunning ter inzage komt, waarbij zienswijzen kunnen worden ingediend. Ook zal er op 13 oktober a.s. een informatieavond worden georganiseerd om een toelichting te geven op de ontwerpvergunning. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur in gemeenschapshuis De Roffert in Buggenum. De gemeente Leudal hoopt dat de vergunning dit jaar nog definitief wordt. Hierdoor zal de Kleiwarenfabriek gebonden zijn aan regels wat betreft o.a. emissies en de productie van geluid. Ook zal er een rookgasreiniger geplaatst moeten worden, die de uitstoot van fluoride reduceert en die in deze tijd voldoet aan de best beschikbare techniek, zoals in Europese regelgeving vastgelegd. Daarnaast zullen deze aanpassingen voor Buggenum en omgeving zorgen voor een verbetering van het leefmilieu.

Beter kader
Met het vastleggen van regels kunnen Buggenum en de Kleiwarenfabriek verder en is voor iedereen bekend waar men zich aan te houden heeft. De gemeente Leudal heeft met de nieuwe milieuvergunning een beter kader om naleving van de regels te controleren en daar waar deze overtreden worden, handhavend op te treden.

Meer informatie
Voor meer informatie over de ontwerpmilieuvergunning kunt u contact opnemen met dhr. Wilms, beleidsmedewerker milieu van de gemeente Leudal, tel. 0475 - 85 97 22.