FNV

FNV: SER geeft zzp'ers een plek in het arbeidsbestel

28-09-2010

De FNV ziet in het vandaag gepresenteerde SER-advies over zzp'ers een belangrijke erkenning van de positie van zzp'ers op de arbeidsmarkt en binnen ons arbeidsbestel. Nederlands grootste werknemersorganisatie vindt dat zzp'ers een betere bescherming behoren te krijgen tegen bijvoorbeeld een risico als arbeidsongeschiktheid. Daarnaast moet er ook een goede pensioenregeling voor zzp'ers komen. Voorts wil de FNV collectieve afspraken kunnen maken over tarieven in sectoren waar het risico bestaat voor onderbieding en uitholling van de CAO. Leo Hartveld, FNV-federatiebestuurder: `In ons sociale zekerheidssysteem moet meer oog zijn voor de bijzondere positie van de zelfstandige. Zzp'ers stellen nu eenmaal andere eisen. Natuurlijk blijven zzp'ers verantwoordelijk voor het treffen van voorzieningen voor ondernemingsrisico's. Maar de mogelijkheden om collectief iets te regelen met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en pensioen moeten worden uitgebreid'.

In het unanieme SER-advies geven werknemers- en werkgeversorganisaties en onafhankelijke kroonleden hun visie op het zzp-schap. Geïnventariseerd wordt welke knelpunten zzp'ers ervaren en wat mogelijke oplossingsrichtingen zijn. De FNV beschouwt dit advies als een eerste belangrijke stap om knelpunten voor zzp'ers op te lossen. `Maar we zijn er nog lang niet', aldus Leo Hartveld. De FNV pleit voor een nadere uitwerking van de adviesonderdelen met name pensioen, arbeidsomstandigheden en scholing voor zzp'ers.

Volgens de FNV schept het advies ook de mogelijkheden om binnen cao's nadere afspraken te kunnen maken over de arbeidsvoorwaarden voor deze groep. FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld: "Natuurlijk willen we ons niet mengen in de afspraken die opdrachtgever en zzp'er met elkaar maken. Maar er zijn sectoren waar de druk op de arbeidsvoorwaarden, zowel voor zzp'ers als werknemers, zo groot is dat afspraken over een minimum nodig zijn."