Belgische Federale Overheid

EU-vertegenwoordiger in Afghanistan

Minister Vanackere ontmoet Vygaudas Usackas - Speciaal EU-vertegenwoordiger in Afghanistan

Datum: 28 september 2010

Vicepremier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere ontmoette vandaag voormalig Litouws Minister van Buitenlandse Zaken en huidig EU-vertegenwoordiger in Afghanistan, Vygaudas Usackas. Speciaal Vertegenwoordiger Usackas gaf toelichting bij het verloop van de recente parlementsverkiezingen in Afghanistan. We mogen de definitieve resultaten pas verwachten tegen eind oktober. Volgens de eerste indicaties verliep de organisatie van deze stembusgang vlotter dan de Presidentsverkiezingen van 2009.

"Ik heb Speciaal vertegenwoordiger Usackas aangemoedigd om de EU verder op de kaart te zetten in Afghanistan", zegt Steven Vanackere. "Dit wordt des te belangrijker in een logica van een overgang van militair naar meer civiel engagement. De EU heeft namelijk een specifieke rol te spelen in de versterking van de capaciteit van de Afghaanse autoriteiten", aldus Minister Vanackere.

Speciale Vertegenwoordiger Usackas zal in dit verband concrete voorstellen voorleggen aan de 27 Europese lidstaten. Steven Vanackere en Vygaudas Usackas spraken af tijdens de komende weken in nauw contact te blijven.