Gemeente Best

Alternatieve transportbrandstoffen voor een betere luchtkwaliteit

28-09-2010

De druk om de luchtkwaliteit te verbeteren, klimaatverandering tegen te gaan en afhankelijkheid van olie te beperken wordt snel groter. Door verschillende partijen bij overheid, auto-industrie en energieleveranciers wordt daarom ingezet op het gebruik van allerlei alternatieve transportbrandstoffen. Niet alle deze brandstoffen dragen op dit moment evenveel bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. Aardgas en (vloeibare) biobrandstoffen zijn op dit moment de meest voorkomende alternatieve brandstoffen.


1. Welke alternatieve brandstoffen zijn er? Er zijn al verschillende soorten alternatieve brandstoffen op de markt. De meest voorkomende van nu en de schoonste zijn aardgas, biobrandstof, waterstof en elektriciteit. We lichten deze brandstoffen hieronder kort toe.


2. Wat is aardgas en is het duurzaam?
Aardgas wordt in samengeperste vorm, als CNG, ook gebruikt als alternatieve, schone brandstof voor personenauto's, bedrijfswagens en bussen en in vloeibare vorm, als LNG, voor vrachtwagens. Aardgas is echter wel een fossiele brandstof waarvan de voorraad eindig is. Aardgas is geen duurzame brandstof zoals biobrandstof.


3. Wat is biobrandstof en kan mijn auto daar al op rijden? Biobrandstof of agrobrandstof is een verzamelnaam voor verschillende soorten brandstoffen die gemaakt worden uit biomassa zoals planten. Biobrandstoffen vormen een duurzaam alternatief voor fossiele brandstof zoals diesel en benzine. Om uw auto geschikt te maken voor biobrandstof betaalt u ombouwkosten. Enkele autofabrikanten zoals Ford, Volvo en Saab maken echter al motoren die geschikt zijn voor allerlei soorten brandstoffen. De literprijs is vele malen lager dan bij fossiele brandstoffen.


4. Hoe werkt de waterstofauto?
Het principe achter de waterstofauto is eenvoudig: waterstof reageert in de brandstofcellen met zuurstof en wordt hierbij omgezet in water. Tijdens dit proces komt elektriciteit vrij die kan worden gebruikt om een elektromotor aan te drijven. Al geruime tijd zijn verschillende autofabrikanten bezig met het produceren van auto's die op waterstof lopen, ze zijn echter nog niet klaar voor de grote markt.


5. Hoe zit het met elektrische auto's?
Er zijn al auto's die op elektriciteit lopen. Elektrische auto's zijn een stuk goedkoper en nu al op de markt. Nederland moet de internationale proeftuin worden voor elektrisch rijden. Nederland is ook bij uitstek geschikt voor elektrisch rijden door de korte afstanden, vlakke wegen en een goede stroomvoorziening. Ook zijn vele vooraanstaande toeleveranciers van elektrische auto's Nederlandse bedrijven. Om het gebruik van elektrische auto's te stimuleren wordt de komende jaren een landelijk netwerk van duizenden oplaadpunten aangelegd. Ook in Best komen binnenkort vier oplaadpunten.


6. Welk verband is er met 'Schone lucht kent geen grenzen'? De gemeente Best werkt samen met andere gemeenten in de provincie Noord-Brabant aan een schonere lucht voor alle burgers. De luchtkwaliteit in de provincie moet namelijk stukken beter. Vooral het verkeer en de intensieve veehouderij zorgen voor de uitstoot van ongezonde stoffen. En die ongezonde stoffen kunnen leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij bepaalde risicogroepen zoals ouderen en kinderen. Het gebruik van schonere brandstoffen heeft een positief effect op onze luchtkwaliteit.

Wilt u meer informatie over luchtkwaliteit en alternatieve brandstoffen? Kijk dan eens op www.verkeerenwaterstaat.nl of www.rivm.nl.

Alternatieve transportbrandstoffen voor een betere luchtkwaliteit


---