SGP


SGP: begroting 2011 voorzichtig begin

De SGP vindt de begroting voor 2011 een voorzichtig begin. Het nieuwe kabinet heeft de taak om vanuit een duidelijke visie méér maatregelen te nemen.
Elbert Dijkgraaf dringt opnieuw aan op de invoering van een sociale vlaktaks. Door zo'n vlaktaks kan er niet alleen financieel lucht worden geboden, maar ook een groot aantal slepende maatschappelijke problemen in een keer worden opgelost.

Verder wil de SGP

- verbreding van de BTW-verlaging voor renovatie naar kerken;
- verkeersboetes niet als financiele gatenvullers gebruiken;
- verlaging vennootschapsbelasting gedeeltelijk aanwenden voor verbeteren veiligheid winkels/bedrijven;

- meer bezuinigingen op kinderopvang.
Nuttig dat het kabinet de tien bezuinigingsgeboden van Blanchard opvoert. Noodzakelijk zijn de Tien bijbelse Geboden
---

De Nederlandse economie is de afgelopen jaren hard getroffen. De SGP-fractie meent dat de tijd nu rijp is om weer orde op zaken te stellen. Het gezond maken van de overheidsfinanciën is een plicht, ook naar onze kinderen. Niet alleen omdat het veel rente-uitgaven bespaart (die beter besteed kunnen worden), maar ook om voldoende reserves te hebben voor het opvangen van toekomstige crises. Laat ik daarom allereerst mijn waardering uitspreken dat dit demissionaire kabinet haar verantwoordelijkheid neemt door daar in 2011 een voorzichtig begin mee te maken.

KAASSCHAAF
Mijn fractie constateert wel dat de regering vooral de kaasschaaf hanteert. Hoewel de fundamentele problemen al lang bekend zijn en het kabinet ze ook feilloos weet te benoemen, leveren de begrotingen weinig meer op dan wat dunne plakjes gatenkaas. Wij hadden liever een aantal goed doordachte maatregelen gezien, gebaseerd op een duidelijke visie op het gebied van bijvoorbeeld pensioenen, de woningmarkt, de arbeidsmarkt, de zorg en het verbeteren van onze concurrentiepositie. Is de Minister met mij van mening dat de afgelopen kabinetsperiode onvoldoende daadkrachtig beleid tot stand is gekomen op deze punten? En waarom is dan niet gekozen voor een meer ambitieuze invulling van de motie Koolmees? Dit was toch een uitgelezen kans om bezuinigingen te combineren met het oplossen van enkele grote maatschappelijke problemen, ondanks de demissionaire status?

Waarom heeft het kabinet ervoor gekozen minder geld uit het Fes te reserveren voor kennis en innovatieprojecten, gezien het belang daarvan voor onze concurrentie- en kennispositie?

Voorzitter, de SGP pleit in het verkiezingsprogramma als enige partij voor een onderzoek naar een sociale vlaktaks. Als een vlaktaks op een goede manier wordt ingevoerd, kan het een oplossing bieden voor een aantal grote problemen. Graag verneem ik hoe de Minister tegen de mogelijke invoering van een vlaktaks aankijkt.

Nu we toch spreken over belastingen zou ik graag de minister horen over de mogelijkheid de BTW-verlaging voor renovatie te verbreden naar bijvoorbeeld kerken. Dit zou de problematiek in de bouwsector aanzienlijk kunnen verlichten.

INVULLING BEZUINIGINGEN
Als we de bezuinigingen in detail analyseren, dan vraagt de SGP-fractie zich bij een aantal maatregelen af hoe hard deze zijn. Hoe hard zijn de bezuinigingen via loonmatiging, de lagere loonbijstelling en de incidentele loonontwikkeling? En hoe wordt de korting op ziekenhuizen, de efficiency maatregel beheer en onderhoud infra en de doelmatigheidskorting Rijksdienst daadwerkelijk binnengehaald?

SOCIAAL SOLIDE
Ook voorzien we bij een aantal maatregelen dat het waterbed weer van zolder wordt gehaald, zoals bijvoorbeeld de korting op de WSW, de eigen bijdragen in de tweedelijns GGz en de bezuiniging op het PGB. Dan lijkt een bezuiniging wel robuust, maar in feite zijn ze vooral cosmetisch, omdat het tot probleemverplaatsing leidt. Deelt de minister deze opvatting of zijn er voldoende garanties? Bovendien: als deze bezuinigingen wel robuust zijn, dan vraag ik de Minister of ze wel sociaal solide zijn. Worden op deze wijze niet juist de meest kwetsbare groepen getroffen die het toch al niet breed hebben? Waarom is niet overwogen om, bijvoorbeeld via een extra bezuiniging op de kinderopvang, deze onwenselijke bezuinigingen te voorkomen?

BOETES
Voorzitter, in onze visie moeten verkeersboetes niet primair gebruikt worden als financiële gatenvuller, maar moeten ze vooral ingezet worden als instrument om maatschappelijke problemen op te lossen. Het aan agenten opleggen van zogenaamde bonnenquota vindt mijn fractie dan ook onacceptabel. Agenten moeten de veiligheid dienen, niet de begroting. Kan de minister toezeggen dat aan deze praktijk een eind wordt gemaakt? Wij vinden het niet terecht dat iemand die net twee kilometer per uur te hard rijdt, dezelfde procentuele verhoging voor zijn kiezen krijgt als voortjakkerende snelheidsmonsters! Is het daarom niet wenselijk om de verhoging van de boetes te relateren aan de ernst en de frequentie van de overtreding?

POLITIE
Onder het motto âefficiënterâ is teveel bezuinigd op de politie. Laten we dan vervolgens wel het geld dat vrijkomt op zijn minst deels investeren in de kwaliteit van de politie op straat in plaats van dat weg te bezuinigen. Veel ondernemers komen met criminaliteit in aanraking. Daarom vraag ik de minister of niet te overwegen valt om een deel van de verlaging van de vennootschapsbelasting te gebruiken voor het verbeteren van de veiligheid van ondernemers. Met meer blauw in de (winkel)straat kunnen ondernemers doen wat ze echt willen: ondernemen in plaats van het bouwen van een vesting.

SGP-PROGRAMMA
De SGP-fractie waardeert het dat de weinige bezuinigingsmaatregelen met visie rechtstreeks uit ons verkiezingsprogramma komen. Ik denk aan de belastingverlaging op inkomen, de eigen bijdrage voor inburgering en de positieve aandacht voor gezinnen. Keer op keer zijn gezinnen - ook door dit kabinet - benadeeld als zij kozen voor een verdeling van arbeid en zorg die niet in het straatje paste van het kabinet. Dat de regering zoveel maatregelen uit ons programma heeft overgenomen, is mogelijk te danken aan de informele gesprekken die mijn fractie gevoerd heeft met het zittende demissionaire minderheidskabinet over gedoogsteun van de SGP. Maar daarover laat ik me in het openbaar natuurlijk niet verder uitâ¦

KINDEROPVANG
Veel kritiek is er geuit op de bezuiniging op de kinderopvang. De SGP-fractie schaart zich niet in dat koor van krokodillentranen. Want laten we wel wezen: de subsidie op de kinderopvang is de afgelopen jaren verviervoudigd, om nog maar niet te spreken over allerlei fiscale bonussen voor tweeverdieners. En dat terwijl geen enkel onderzoek laat zien dat dit een significant positief effect heeft gehad op de arbeidsparticipatie. Ik wil hierbij ook niet verhelen, dat de beste kinderopvang in handen is van de ouders zelf. Het zou voor mijn fractie een welkom neveneffect van de bezuinigingsdoelstellingen zijn als de niet effectieve subsidiepotten op hun effectiviteit beoordeeld en waar nodig geschrapt worden.

TIEN GEBODEN
Voorzitter, ik rond af. Mijn fractie vond de analyse van de regering over de vormgeving van toekomstige bezuinigingen waardevol. U zult begrijpen dat ons oog direct op de tien geboden van Blanchard viel. Daarin worden nuttige handvatten gegeven om verstandig om te buigen. Het nieuw te vormen kabinet krijgt daardoor een goede onderlegger mee. Ik maak van de gelegenheid gebruik om ook te verwijzen naar de Bijbelse Tien Geboden. Uit de historie blijkt dat die heilzaam zijn voor iedereen. Overigens blijkt uit de geschiedenis ook dat het volk Israel na het ontvangen van de Tien Geboden keer op keer ongehoorzaam is. Dan komt het aan op leiderschap om te zorgen dat wijze wetten geen dode letter worden. Wij hopen dat de regering niet alleen de financiële tien geboden, maar ook de Bijbelse Tien Geboden serieus nemen. Dan wordt niet alleen de financiële crisis, maar ook de morele crisis voortvarend aangepakt.