Debatinstituut analyseert speech Ed Miliband

28/09/2010 17:50

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Woensdagmiddag (+/- 14.15 uur) houdt Ed Miliband, de eerder deze week verkozen nieuwe leider van de Labour Party in Groot-Brittannië, zijn eerste grote speech tijdens het jaarlijkse partijcongres in Manchester. De debatspecialisten van het Nederlands Debat Instituut zullen deze speech live bekijken en analyseren.

Reikhalzend wordt in Groot-Brittannië uitgekeken naar dit eerste grote optreden van de relatief onbekende Miliband (1969), die eerder deze week de verkiezing om het partijleiderschap won van zijn oudere broer David. Een belangrijk politiek moment omdat het zijn eerste kans is om aan een groot publiek duidelijk te maken welke inhoudelijke koers hem voor de komende jaren voor de partij voor ogen staat. In 1994 schreef Tony Blair geschiedenis door tijdens zijn maidenspeech de afschaffing van de beruchte 'Clause IV' (nationalisatie van bedrijven) te bepleiten. De verwachting is dat Miliband voorzichtiger zal opereren.

Vanuit retorisch perspectief is de speech ook buitengewoon interessant. Miliband is voor het grote publiek nog onbekend en zal met zijn speech een belangrijke 'first impression' neerzetten. Voor welke beeld hebben hij en zijn speechschrijvers gekozen? Qua achtergrond lijkt hij erg op zijn concurrenten David Cameron (Conservatives) en Nick Clegg (LibDems). Dezelfde leeftijd en gestudeerd op Oxford. Toch zal hij zich als persoonlijkheid graag als een alternatief willen profileren. Kortom een cruciale en historische speech die de eerste stap op weg het premierschap zou moeten zijn.

Het debatinstituut heeft ruime ervaring met het beoordelen van politieke speeches in binnen- en buitenland. Eerder dit jaar volgden wij de Nederlandse en Britse verkiezingen op de voet. Meer daarover leest u op http://www.debatinstituut.nl/Algemeen/Algemeen/in-de-media.html.





http://www.debatinstituut.nl/Algemeen/Algemeen/in-de-media.html