Gemeente Diemen


Stevige ingrepen in voorgestelde begroting Diemen

De begroting voor 2011 die het College van Burgemeester en Wethouders van Diemen aan de gemeenteraad voorstelt, laat stevige ingrepen zien. De begroting is sluitend, maar vanwege de financiële crisis is daarvoor wel behoorlijk bezuinigd. Ook acht het college het redelijk een bijdrage van de inwoners te vragen en de lokale lasten te verhogen. Door deze ingrepen blijft er toch ruimte voor nieuw beleid. De gemeenteraad spreekt zich op 4 en 11 november uit over de voorgestelde begroting.

Het college wijst erop dat de financiële positie van de gemeente onder druk staat. De crisis op de woningmarkt zorgt nog steeds dat de ontwikkeling van Plantage De Sniep langzaam verloopt en dat zorgt voor grote renteverliezen. Daarvoor was al eerder een voorziening gecreëerd, net als voor het onderhoud van de openbare ruimte. Dit heeft een nadelig effect op de algemene reserve. Om dat op te lossen wordt de komende 10 jaar geld gespaard en tegelijkertijd worden de reserves weer op peil gebracht. In 2011 vraagt dat een dotatie van EUR 2,7 miljoen. Bovendien zal het Rijk naar verwachting een structurele bezuiniging doorvoeren op de bijdrage aan gemeentes. Het college heeft gerekend met een structurele korting die komende jaren oploopt tot EUR 1,5 miljoen. Deze negatieve effecten zijn niet op te vangen zonder stevige ingrepen, aldus het college.

'Lastige tijden'
Wethouder Scholten van Financiën: 'Het zijn zeker lastige tijden, maar voor paniek is geen reden. We moeten in ieder geval stevig bezuinigen, want geld dat er niet is, kunnen we niet uitgegeven. Maar het gaat niet alleen om stevig bezuinigen, maar ook om verstandig bezuinigen. Wij willen keuzes maken die rekening houden met de mensen die al in de problemen zitten. Het goed functioneren van de Diemense samenleving en organisaties staat voor ons ook op lange termijn centraal. Laten we geen dingen kapot bezuinigen waar we over een paar jaar spijt van hebben. Tegelijkertijd zal een verdere verhoging van de gemeentelijke belastingen en heffingen nodig zijn. Om belangrijke voorzieningen als sportvelden, veilige buurten, thuiszorg, voorzieningen voor ouderen en gehandicapten in stand te houden doen we wat financieel nodig is, zonder Diemen kapot te maken.'
Ondanks de benodigde ingrepen is er in de begroting die het college nu voorstelt ruimte voor nieuwe investeringen, met name op het gebied van armoedebeleid, energiebeleid en een veilige, schone en goed onderhouden openbare ruimte.

Bezuinigingen
In de begroting 2011 is voor een bedrag van EUR 1,2 miljoen bezuinigd. Voor de bezuinigingen is nu met name gekeken naar de interne bedrijfsvoering en de riolering. Verder wordt er een aantal financieel-technische maatregelen genomen, moet de gemeente goedkoper gaan inkopen, meer uitstroom uit uitkeringen realiseren en wordt er een aantal efficiency maatregelen genomen in het sociaal domein.

Voor de komende jaren loopt de bezuinigingstaakstelling op van EUR 267.000 in 2012 naar EUR 1, 3 miljoen in 2014. Het college geeft aan dat er nu voldoende tijd is om daarvoor een afgewogen pakket maatregelen te bedenken. Wethouder Scholten: 'De komende periode gaat het college met de raad, de inwoners van Diemen en verenigingen en organisaties het gesprek aan over toekomstige scenario's en de financiële consequenties daarvan. Daarbij zijn vragen aan de orde als welke dienstverlening nodig is, welke burgers en organisaties ondersteuning verdienen en wat inwoners (meer) zelf kunnen doen.'

Lokale lasten
Om de begroting sluitend te krijgen is ook gekozen voor verhoging van de lokale lasten. De opbrengst van de onroerende zaak belasting (OZB) stijgt in 2011 stijgt met
EUR 150.000. Door de verhoging van de OZB, de afvalstoffenheffing en de rioolrechten komen de woonlasten voor een Diemens gezin met twee kinderen en een eigen woning van EUR 257.500 in 2011 op EUR 843,25. Voor een eenpersoonshuishouden met een woning van EUR 154.500 komt dat op EUR 696,89. Voor een gezin in een huurwoning is dat EUR 399,60 en voor een alleenstaande huurder EUR 347,28.

De voorgestelde begroting is hier te vinden.

---