Gemeente Eindhoven

Collegebesluiten vergadering 28 september 2010

Vrijwilligers helpen ex-gedetineerden hun leven weer op de rails te krijgen (Vrij en Verder)((LS)

De vrijwillige hulpdienst ontvangt voor 2010 een gemeentelijke subsidie van 25.000 euro voor het project Vrij en Verder. De vrijwilligers van Vrij en Verder helpen ex-gedetineerden. Het zogenoemde Vrij-enVerderMaatje ondersteunt iemand bij het laatste stapje terug in de maatschappij: het opnieuw opbouwen van een sociaal netwerk. Het maatje biedt ook praktische ondersteuning en gaat eventueel mee naar instanties. Het maatje betrekt hierbij ook eventuele partner, kinderen en ouders.

Vanuit de Vrijwillige Hulpdienst worden dit jaar op deze manier ongeveer 25 ex-gedetineerden geholpen.

De gemeente vindt nazorg aan ex-gedetineerden belangrijk. De nazorg start al in de gevangenis, vlak voor vrijlating. Dat wordt betaald door het ministerie van Justitie. Na vrijlating gaat het om gemeentelijke nazorg.

Dienstencheque (LS)

De gemeente levert een bijdrage van EUR 85.900,- aan het project Dienstencheque.

Deze cheque is in het leven geroepen voor ouderen en mensen met een beperking die zelfstandig wonen en niet meer in staat zijn bepaalde klusjes zoals tuinonderhoud, klusjes in huis, boodschappen doen, e.d. zelf te doen.

Deze groep krijgt de mogelijk om voor EUR 5,- een uur dienstverlening te kopen.

Die hulp wordt geboden door langdurig werklozen zodat zij werkervaring opdoen en perspectief op een baan krijgen. Ook wordt gekeken of er eventueel vrijwilligers zijn die kunnen helpen.

Er komt een centraal telefoonnummer (het Schakelpunt) waar iedereen die deze hulp nodig heeft naar toe kan bellen, zodat mensen niet zelf hoeven te zoeken naar de juiste dienstverlener.

Het project wordt ondergebracht in de Stichting Dienstencheque Eindhoven, die de Vitalis Zorg Groep, SVVE/De Archipel, Zuidzorg en Punt Extra Vitalis samen gaan oprichten. Zij gaan nauw samenwerken met de gemeente, Ergon en de Vrijwillige Hulp Dienst.

Jaarverslag Beroepscommissie Woonruimteverhuur 2009 (MF)

De Beroepscommissie Woonruimteverhuur heeft voor 2009 een jaarverslag opgesteld met daarin een aantal aanbevelingen voor verbetering van het systeem van woonruimteverdeling. De aanbevelingen hebben met name betrekking op urgentie en specifiek op aanvragers die te maken hebben met complexe problematiek (bv armoede, geestelijke gezondheid, verslaving). Ook dienen volgens het jaarverslag een aantal urgentiecriteria - maatwerk, mantelzorg, woon-werkverkeer en inkomenstoets - geoperationaliseerd te worden ter verbetering van de positie van de urgentieaanvrager. Om te voorkomen dat een aantal specifieke gevallen tussen wal en schip terechtkomen, zouden in uitzonderlijke situaties de regels wat ruimer geĂŻnterpreteerd moeten worden.

De voorgestelde verbeteringen worden betrokken bij verbeteraanpak die reeds opgestart was door de corporaties en de gemeente. De Stichting Woonconsumenten Eindhoven (SWE) zal ook bij de verdere uitwerking betrokken worden.