Gemeente Oirschot

Bestemmingsplan Buitengebied 2010

Â

De gemeente Oirschot werkt aan een nieuw digitaal bestemmingsplan voor het buitengebied. Dit plan vervangt de bestaande bestemmingsplannen en herzieningen. Het plangebied omvat het hele gemeentelijke buitengebied, behalve het recreatiepark Stille Wille, De Generaal-Majoor De Ruyter van Steveninckkazerne, het toekomstige bedrijvenpark Westfields en het doorgroeigebied glastuinbouw. Het militaire oefenterrein in de Oirschotse heide maakt wel onderdeel uit van het plangebied. Verder is de plangrens afgestemd op de (toekomstige) bestemmingsplannen âKanaalzoneâ, âKuikseindâ en âLubberstraatâ en heeft er een correctie plaatsgevonden van het stedelijk gebied tussen de Montfortlaan en de Bestseweg.

Â

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 29 april tot en met 8 juli 2010 ter inzage gelegen. Tijdens deze periode hebben 270 instanties en personen hierover hun zienswijzen kenbaar gemaakt. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad het bestemmingsplan op 28 september gewijzigd vaststelt.

Â

Conserverend karakter

Het bestemmingsplan is voornamelijk conserverend van karakter; we actualiseren het plan op basis van de bestaande situatie. Recente ontwikkelingen worden als bestaande situaties meegenomen in het bestemmingsplan. Daarnaast nemen we ongeveer 40 nieuwe ontwikkelingen mee, zoals enkele vormveranderingen en/of vergrotingen van agrarische bouwvlakken, woningsplitsingen, nieuwe Ruimte voor Ruimte woningen en diverse recreatief-toeristische ontwikkelingen. Deze nieuwe ontwikkelingen nemen we direct op in het nieuwe bestemmingsplan.

Â

MER-(beoordelings)plichtige activiteiten, zoals de ontwikkelingsmogelijkheden van de intensieve veehouderij en windturbines, en de toekomstige boomteeltvisie maken geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Hiervoor willen we in de loop van 2011 fase 2 van het bestemmingsplan in procedure brengen.

Â

Zienswijzen

Tijdens de periode dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage lag, hebben 270 instanties en personen hierover hun zienswijzen kenbaar gemaakt. Het merendeel van de zienswijzen had betrekking op individuele aspecten. Er waren ook onderwerpen die in meerdere zienswijzen terugkwamen. Het ging daarbij onder meer over:


* De in acht te nemen afstand voor het bouwen uit de perceelsgrens;


* Archeologie;


* Boomteelt;


* De relatie tussen de provinciale Verordening ruimte en het bestemmingsplan voor de aspecten:

o Doorwerking regels intensieve veehouderij;

o Ecologische Hoofdstructuur;

o Natte Natuurparels;


* Waterberging;

Â

Op basis van alle zienswijzen hebben wij een zienswijzennota opgesteld. Deze bevat:


* De conclusies over alle zienswijzen;


* Een overzicht van alle wijzigingen die op basis van de zienswijzen en ambtshalve worden doorgevoerd;


* De algemene opmerkingen over de onderwerpen die veelvuldig in de zienswijzen naar voren zijn gebracht;


* Een samenvatting met beoordeling van alle zienswijzen.

Â

Gewijzigde vaststelling

Op dinsdag 28 september vergadert de gemeenteraad over het bestemmingsplan. Hierbij beslist ze over alle zienswijzen. Vervolgens neemt ze een besluit over de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan.

Â

Het raadsvoorstel, inclusief besluit en zienswijzennota, kunt u vanaf 17 september raadplegen via onze website. De stukken vindt u terug bij de agendastukken voor de gemeenteraadsvergadering op 28 september.

Â

Meer informatie?

Voor meer informatie over het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied kunt u contact opnemen met Màdy Verkooijen en Merijn Stoffels. U kunt hen allebei bereiken via het telefoonnummer (0499) 583 333 of via het e-mailadres buitengebied@oirschot.nl.