Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 20-09-2010

ZESENDERTIG MANIEREN OM EEN RIVIER TE BEZINGEN
In AVRO Close Up: 'Denkend aan Holland'

'De Waal zien is aan geen dagjesmens gegeven', stelt dichter Nicolaas Matsier in de documentaire 'Denkend aan Holland' van Jan Wouter van Reijen. Het zou het motto kunnen zijn van deze film die ons door het stroomgebied van de Waal voert, langs schilders, beeldhouwers en dichters die allemaal op hun eigen wijze Hollands mooiste rivier verbeelden.

Van Reijen vermengt portretten van kunstenaars met schilderachtige beelden van de Waal, opgenomen in verschillende jaargetijden, weersomstandigheden en momenten van de dag. Samen vormen ze een compositie waarvan het geheel uitstijgt boven de afzonderlijke delen.

Het merendeel van de kunstenaars zijn schilders, de een meer bekend dan de ander. Hun werk varieert van heel realistisch tot abstract. Zoals bijvoorbeeld bij Carien Engelhard, die zich afvraagt wat er overblijft als je al het herkenbare weghaalt. In haar bijna zwart-witte doeken zijn vrachtboten gereduceerd tot vlakken.

Maar het zijn niet alleen schilders die voorbij komen. Kunstenaar Ad Swinkels rolt met veel moeite een metalen plaat de dijk op. 'Christoforus, help ons!', verzucht hij. Als hij uiteindelijk puffend en steunend bovenop de dijk staat, smijt hij de plaat met veel kabaal neer. 'Klaar!', roept hij en daarmee is zijn performance afgelopen. Inge van den Thillart loopt als een strandjutter langs de rivier. Ze verzamelt van alles en nog wat: flessendoppen, plastic draad, en deksels in allerlei kleuren, waarmee ze composities maakt die ze in een ladekast bewaart.

'Denkend aan Holland' gaat ook over de eeuwige strijd tegen het water. Hein Oxenaar vertelt over 1995 toen vijfentwintigduizend mensen geëvacueerd werden omdat de dijken op springen stonden. Hij wilde zijn huis, dat op een verhoging middenin de rivier staat, niet verlaten. Op de laatste droge plek in de buurt van zijn huis heeft hij toen een trommel uit hout gesneden. Monica de Jong nam in 1995 elke maandag een foto van een eenzaam in het landschap staande boom bij Varik. De boom, waarvoor een hoofdrol lijkt te zijn weggelegd, komt steeds verder onder water te staan.

Na maanden gefilmd te hebben, zegt regisseur Jan Wouter Van Reijen dat hij geen dagjesmens meer is en de Waal echt ziet. Maar wat ziet de kijker? AVRO Close Up laat de kijker meevoeren op een tocht door de verbeelding.

'Denkend aan Holland' ging in september 2009 in première op het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

AVRO Close Up, 'Denkend aan Holland', dinsdag 28 september om 23.00 uur Op Nederland 2.

---



Ingezonden persbericht