Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 23-09-2010

WERELDBEROEMDE STRAATKUNST, GLAMOROUS HAUTE COUTURE EN SOLOMON BURKE

In AVRO's Opium van dinsdag 28 september

In het AVRO kunst- en cultuurprogramma Opium bespreekt en bediscussieert presentator Cornald Maas elke week het aanbod uit de culturele agenda met prominenten uit de culturele wereld. Op dinsdag 28 september zijn dat beeldend kunstenaar Jasper Krabbé en schrijfster Christine Otten. Actrice Kitty Courbois staat hen bij als gastpanellid.

De wereldberoemde Britse kunstenaar Banksy heeft zich altijd anoniem weten te houden maar zijn eerste film "Exit Through The Giftshop" geeft een glimp van deze graffity artiest. De film duikt in het leven van de kunstenaar die voornamelijk bekend is om zijn politiek- en humoristisch getinte kunst. "Exit Through The Giftshop" portretteert de excentrieke Franse "documentaire maker" Thierry die geobsedeerd raakt door straatkunstenaars en als doel heeft Bansky te vinden en zijn vertrouwen te winnen. De documentaire krijgt een spectaculaire wending als Banksy de camera overneemt en een film maakt over deze maker "Mr Brainwash". Is het een zoveelste stunt van de kunstenaar of is het echt? Onze panelleden bespreken de hype rond Banksy en deze film.

Vanaf 24 september is in het Maritiem Museum Rotterdam de tentoonstelling "Fashion, Ahoy!" te zien. Centraal staat de invloed van de kleding van de matroos en kapitein op de mode. "Fashion, Ahoy!" toont een overzicht van internationale haute couture en prêt-à-porter uit Parijs en Londen. De tentoonstelling bevat topstukken van modehuizen zoals Dior, Gaultier, Chanel, Yves Saint Laurent, Rykiel, Castelbajac, Westwood en Nederlandse modeontwerpers zoals Viktor & Rolf, Francisco van Bentum, Jeroen van Tuyl en Marlies Dekkers. Onze panelleden kozen hun favoriete stuk uit deze tentoonstelling. Wie geeft de voorkeur aan de Bretonse visserstrui en wie kiest er voor de piraten look?

In 2007 speelde De Dijk in Amsterdam een aantal nummers met de legendarische "King of Rock&Soul"; Solomon Burke. De Amerikaanse zanger werd hier zo enthousiast van dat hij meende een album met de Nederlandse band te willen maken. Begin oktober is het dan eindelijk zover: De Dijk brengt een album uit met de zanger. Hierop vertolkt Burke samen met De Dijk een selectie van vertaalde De Dijk-klassiekers. Blijven we het geluid van De Dijk herkennen of krijgen we een hele nieuwe kant van de band te zien?

AVRO Opium, elke dinsdag om 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2

---



Ingezonden persbericht