Ingezonden persbericht


Antwerpen, 27 september 2010

Een pareltje van een wijngaard in hartje Antwerpen

Het Provinciaal Instituut PIVA herbergt een heuse wijngaard en zal hier weldra de vruchten van plukken.

----------
Veel mensen weten wellicht niet dat er in de schoot van de schoolgebouwen van Piva, als veilig opgeborgen pareltje, een prachtige wijngaard groeit en bloeit. Leraar Restaurantbedrijf en Drankenkennis aan PIVA Lucas Delforge is de initiatiefnemer en bezieler van de Piva wijngaard.

Onderschrift en/of copyrights

De wijngaard ligt op een beschut stuk grond achter het gebouw met grote glasgevel van de hotelafdeling. De grond geniet een microklimaat: warmte, weerspiegeling van de zon en beschutting tegen wind. De ligging heeft wel een groot nadeel: bij natte zomers ligt de gevoeligheid voor schimmel en meeldauw hoger. Niettegenstaande dat druivelaars op arme grond het beste resultaat geven, werd 2 ton meststof aangevoerd. De plantjes staan gestekt op Amerikaanse onderstokken. Er werd gekozen voor Chardonnay omdat deze goed gedijt in koudere klimaten. Er werd echter ook één Dornfelder geplant om te dienen als detector. Deze druif heeft een lichtroze kleur en wordt als eerste door de vogels herkend, van zodra deze frequent de wijngaard bezoeken is het dus hoog tijd voor de oogst.

Het is dan ook zo ver: op dinsdag 28 september te 13.00 u worden de druiven geoogst. Voor dit jaar 2010 zijn de verwachtingen goed. We kunnen nu vaststellen hoeveel liter wijn we gaan bekomen en van welke kwaliteit die zal zijn. De symboliek is zeer dichtbij, ook hier door investeren van kennis en liefde : bouwen aan de toekomst.

Praktische info
wanneer:
28 september om 13.00 uur
waar:
Provinciaal Instituut PIVA, Desguinlei 244, 2018 Antwerpen Verantwoordelijke gedeputeerde:
Inga Verhaert