Feestje of fiasco: verwarring rond goed werkgeverschap bijna voorbij?

28/09/2010 09:00

Nassau verzekeringen

FEESTJE OF FIASCO: VERWARRING ROND GOED WERKGEVERSCHAP BIJNA VOORBIJ?

Rotterdam, 28 september 2010 - Werkgevers draaien steeds vaker op voor kosten als gevolg van ongelukken van werknemers die op het eerste gezicht niet direct met het werk te maken hebben. In toenemende mate worden werkgevers geacht te weten welke risico's hun medewerkers lopen en deze adequaat te verzekeren. Doen zij dat laatste niet, dan moeten zij volgens recente gerechtelijke uitspraken in het kader van 'goed werkgeverschap' zelf opdraaien voor de soms torenhoge schade. En wil de werkgever zich adequaat verzekeren dan is er niet altijd een geschikte verzekering voorhanden. Betrokkenen roepen dringend op tot het urgent introduceren van passende verzekeringsoplossingen. Vandaag gaan wetenschap, advocatuur, werkgevers en verzekeringsspecialisten tijdens het Studium Generale van Nassau verzekeringen in discussie met als doel tot oplossingen te komen die invulling geven aan de huidige rechtspraktijk.

Elbert Jan Offereins, directeur Nassau verzekeringen (beeld in bijlage op APS): 'Al jaren woedt een felle discussie over de rol van een goed werkgever bij schade die de werknemer lijdt in situaties die niet direct aan werk zijn te koppelen, bijvoorbeeld de 'problematiek rond bedrijfsuitjes'. De verwarring hierover houdt, net als de soms dramatische gevolgen, de gemoederen flink bezig. Juridische theorieën en de werkelijkheid van de dagelijkse praktijk lopen mijlenver uiteen. Recente gevallen zijn een postbode die iemand in nood helpt en daarbij zelf letsel oploopt en het Kruidvat-vlotincident.'

De voorbeelden die tijdens het Studium Generale worden besproken betreffen onder meer een medewerker die een bacteriologische infectie oploopt als gevolg van een snee in de vinger toen hij zijn brood sneed op kantoor. Gevolg: letsel, verlies van de baan en dus inkomsten. De werkgever is hiervoor niet aansprakelijk omdat een brood snijden op het werk niet tot de dagelijkse werkzaamheden hoort. Maar de werknemer blijft wel achter met inkomstenverlies. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt in dat geval geen uitkomst omdat werkgever niet aansprakelijk is voor schaden die geen relatie met het werk hebben.

Offereins: 'De Hoge Raad geeft in een aantal zaken aan dat de werknemer zo niet achter kan blijven en acht het passen bij goed werkgeverschap dat de werkgever zorg draagt voor een adequate verzekering die de werknemer tegemoet komt in deze schade. Hoe dit moet worden ingevuld vertelt de Hoge Raad niet. Dat wordt overgelaten aan werkgevers en verzekeraars. Tot nu toe is er geen adequate verzekering die toe ziet op zaken als 'brood snijden' en betalen werkgevers dus zelf de schade, die vaak onvoorzien is en het voortbestaan van het bedrijf kan bedreigen. Daarin komt nu verandering door het ontwikkelen van de werknemersschadeverzekering waarover we vandaag discussiëren'.

Tijdens het Studium Generale wordt het spanningsveld tussen artikelen 7:611 en 7:658 (Bw) en verschillende verzekeringsoplossingen besproken door Professor Ton Hartlief, advocaat Wenceslaus Rupert en AWVN-juriste Kim van der Hoeven, met actieve inbreng van 140 aanwezige (verzekerings)professionals.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.nassauverzekeringen.nl