Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 28-09-2010

PROTEST TEGEN DREIGENDE KUNSTSLAG IN OPIUM
Youp van 't Hek bijt spits af

Opium, het kunst- en cultuurprogramma van de AVRO, biedt vanaf dinsdag 28 september elke week, als creatief protest tegen dreigende bezuinigingen in de kunst- en cultuurwereld, een podium aan kunstenaar, politicus of topondernemer, die vertelt hoe een confrontatie met kunst en cultuur zijn of haar leven heeft verrijkt.

Eindredacteur Carla Valentin: "De culturele sector voert met petities, manifesten en debatten actie tegen dreigende bezuinigingen van mogelijk 200 miljoen euro op kunst en cultuur, ruim twintig procent van het budget. In Opium wordt met een nieuwe wekelijkse rubriek 'Het Syndroom van Stendhal' de intrinsieke waarde van kunst en cultuur belicht. Want in de publieke opinie mag momenteel de economische waarde de boventoon voeren, bij kunst en cultuur gaat het erom dat het je kan overrompelen, ontroeren en raken.''

Culturele prominenten als Youp van t Hek, Ursul de Geer en Halina Reijn, maar ook politici en topondernemers vertellen de komende weken over hun meest aangrijpende confrontatie met kunst en cultuur. In de psychologie heeft die confrontatie een naam gekregen; het syndroom van Stendhal. De 19e eeuwse Franse schrijver werd tijdens een bezoek aan Florence emotioneel zo aangegrepen door de schoonheid en het artistieke karakter van de stad dat het hem duizelde en verwarde. Youp van t Hek vertelt vanavond in Opium wat hem fysiek overkwam bij het aanschouwen van het beeld van Maria Magdalena van Donatello in Florence.

Opium, dinsdag 28 september 20.50 uur bij de AVRO op Nederland 2.

---