Oranjewoud


VCM© optimaliseert gemeentelijk vergunningsproces

In het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) heeft Oranjewoud een nieuwe module Wabo vergunningverlening ontwikkeld. Met VCM© kunnen gemeentelijke organisaties hun vergunningproces aanzienlijk optimaliseren.

De Wabo treedt op 1 oktober 2010 in werking. De wet regelt de omgevingsvergunning die bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu integreert. Dit stelt andere eisen aan gemeentelijke organisaties.

Voor vergunningverlening zijn de eerste kwaliteitscriteria omschreven in de 'Eindrapportage ontwikkeling kwaliteitscriteria transitieprogramma Deel B, versie 2.0'. Niet alleen deze criteria zijn in de module verwerkt. Ook integreerde Oranjewoud andere wensen van gemeentelijke organisaties in VergunningenCapaciteitModule (VCM).

Hoe werkt VCM©
De VCM© richt zich op het vergunningproces van Bouwen, Milieu, Brandveilig gebruik van bouwwerken en de APV. De softwaremodule koppelt capaciteit en kwaliteit aan aanvragen en meldingen van de Wabo. VCM© stelt gemeentelijke organisaties hiermee in staat om:
* te sturen op kwaliteit, aanwezige expertise en capaciteit;
* heldere keuzes te maken qua inhoudelijke toetsing;
* transparant te maken wat wordt getoetst en met welke diepgang/zwaartepunt;
* een jaarplanning te maken met verdeling van capaciteitsvraag over vier kwartalen;
* om te voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria.