Ingezonden persbericht


PERSBERICHT: 27 SEPEMBER 2010

Het kraakverbod laat ons koud, wij gaan door!

Afgelopen zondagmiddag 26 september vond de aftrap plaats van de kraakactiedagen in Amsterdam met de kraak van een leegstaande brandweerkazerne. De dag ervoor was er nog een vriendelijke happening op de Dam, de dag later was het tijd voor Directe Actie. Deze komende dagen zullen in het teken staan van wat de kraakbeweging voortbrengt en voorbracht en dat we ook na 1 oktober door zullen gaan met kraken. Kraken is een direct middel om zelf in actie te komen tegen deze kapitalistische maatschappij, waar onder andere de basisbehoefte van wonen een luxegoed is geworden in plaats van een recht. Dat de gemeente Amsterdam nu aankondigt het grote geld te beschermen interesseert ons niet. Wij voeren actie en vechten voor principiële doelen, daar hebben we geen toestemming voor nodig.

Vanaf 1 oktober gaat in heel Nederland een wet in werking die het kraken strafbaar maakt. Ook de aanwezigheid in een bestaand kraakpand wordt strafbaar. Deze wet zal er voor zorgen dat mensen van de een op andere dag criminelen zijn, zonder in het verleden een misdrijf te hebben gepleegd. Een fenomeen dat naar ons weten nog nooit heeft plaatsgevonden in de Nederlandse wetsgeschiedenis. Kraken biedt echter de mogelijkheid voor velen, die door persoonlijke omstandigheden en/of toedoen van de staat niet aan woonruimte kunnen komen, toch een dak boven hun hoofd kunnen hebben.

Deze wet zal enkel nog meer bescherming bieden aan huisjesmelkers en speculanten en zal op geen enkele manier de woningnood oplossen. Huiseigenaren, die hun geld verdienen aan real live monopolie laten hun huizen liever leegstaan en verkrotten. De staat wil deze witte boorden criminelen gaan beschermen, zodat zij ongestoord hun zakken kunnen vullen over de rug van duizenden woningzoekenden. Als krakers zijn wij altijd in opstand gekomen tegen alle huiseigenaren, die woningen als objecten zien waarmee zij veel geld kunnen verdienen. Kraken is een actiemiddel om je te verzetten tegen deze wantoestanden en om te laten zien dat ze er niet zomaar mee weg komen. Met deze wet is het duidelijker dan ooit dat de staat enkel geïnteresseerd is in het beschermen van boeven en niet in het oplossen van de woningnood.

Kraken is niet enkel een oplossing voor de woningnood, het heeft ook vele sociale plekken voortgebracht. Zelfs bijvoorbeeld poptempel Paradiso dankt haar bestaan aan de kraakbeweging. In tal van kraakpanden en gelegaliseerde kraakpanden worden veel niet-commerciële en maatschappijkritische activiteiten georganiseerd. Denk aan volkskeukens waar men voor de inkoopprijs van een heerlijke diervriendelijke maaltijd kan genieten of de vele infoavonden waar men kan leren of discussiëren over uiteenlopende onderwerpen, zoals gentechnologie of feminisme. Van punkbandjes tot spelletjesavonden, er is van alles te beleven in de vele kraakpanden die Nederland kent. Dit gebeurt geheel zonder subsidies, op basis van vrijwilligheid, zonder baas en winstmarge.

Deze wet zal misschien het einde van legaal kraken betekenen maar zeker niet van kraken zelf. Het is tijd om in opstand te komen tegen het kraakverbod, tegen een kapitalistisch systeem waarin goederen belangrijker zijn dan mensen, tegen de staat met haar repressieve bewind tegen alles wat niet mainstream of commercieel is. Wij zullen nu meer dan ooit duidelijk maken waarom we kraken en waarom wij er mee door zullen gaan, crimineel of niet. Met onze acties en onze manieren van leven, zullen we de autoriteiten laten zien dat hun wetten en verboden ons koud laten. Ze kunnen rekenen op verzet, een confrontatie gaan we niet uit de weg. Oktober is slechts het begin, kraken gaat door, wet of geen wet.

Actie Comité Amsterdamse Boefjes
(De actiedagen vinden plaats van 25 september tot en met 1 oktober. Gedurende deze dagen worden er tal van acties, workshops en discussies georganiseerd.)