Ingezonden persbericht


persbericht

Amsterdam, 28 september 2010

Start eerste Europese tournee van 'El Sistema'-orkest met 180 musici

Eenmalig optreden in Het Concertgebouw voorafgegaan door uitreiking Erasmusprijs

Vandaag vindt in Bonn het premièreconcert plaats uit de allereerste Europese tournee van het Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuela. In Nederland zal dit orkest eenmalig optreden op donderdag 7 oktober in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het orkest komt voort uit El Sistema, het revolutionaire educatieproject in Venezuela dat kinderen uit achterstandsbuurten de kans biedt om zich door middel van muziek verder te ontwikkelen. Meer dan een kwart miljoen kinderen krijgt zo muziekles op muziekscholen verspreid over het hele land.

El Sistema is een uitvloeisel van het streven van oprichter José Antonio Abreu om kinderen uit de negatieve spiraal van armoede te laten ontsnappen. Sinds de start in 1975 leidt El Sistema niet alleen tot een betere sociale cohesie, maar ook tot grote muzikale prestaties. El Sistema inspireert landen over de hele wereld bij het verder ontwikkelen van muziekeducatie.

Tijdens het optreden van het Teresa Carreño Youth Orchestra in Het Concertgebouw musiceren 180 jongeren onder leiding van Christian Vàsquez, zelf een 'product' van El Sistema. Ook Gustavo Dudamel, de jonge dirigent die op dit moment wereldwijd furore maakt, heeft zijn wortels in El Sistema. Dudamel is verbonden aan het Simon Bolivàr Orchestra.

Uitreiking Erasmusprijs 2010
De middag voorafgaand aan het concert ontvangt El Sistema-oprichter José Antonio Abreu uit handen van Prins Willem Alexander de Erasmusprijs 2010. De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaalwetenschappelijk gebied.

Orkest naar Amsterdamse scholen
Op vrijdag 8 oktober bezoeken leden uit het Teresa Carreño Youth Orchestra een aantal Amsterdamse scholen. Daar zullen zij miniconcerten geven en Nederlandse schoolkinderen laten kennismaken met hun manier van werken.

> Klik op de pijl in de foto boven dit bericht voor een filmpje over El Sistema (duur: 3 min.)

donderdag 7 oktober 2010, Grote Zaal 20.15 uur:
Teresa Carreño Youth Orchestra of Venezuela
Christian Vàsquez dirigent

Bernstein - Ouverture (uit 'Candide')
Chavez - Sinfonía India
Copland - El salón México
pauze
Tsjaikovski - Vijfde symfonie