Socialistische Partij

PvdA en GroenLinks zwichten weer voor extra asfalt

28-09-2010 * Voor de zoveelste keer in deze collegeperiode zijn PvdA en GroenLinks gezwicht voor de druk van VVD en CDA. Deze keer om fors meer provinciegeld te besteden aan de Westfrisiaweg. In de statenvergadering van 27 september stemden PvdA en GroenLinks voor het voorstel van gedeputeerde Post (VVD) om als provincie nog eens 146 miljoen euro extra te besteden aan de Westfrisiaweg. De SP stemde tegen. Eerder was al besloten om 100 miljoen euro uit te geven aan deze weg. Bovendien loopt de provincie ook nog eens het risico voor extra kosten als het project duurder uitvalt.

Zeker in tijden waarin de overheid fors gaat bezuinigen en daarbij ook van de inwoners financiële offers vraagt, is het voorstel om nog eens 146 miljoen euro extra uit te geven aan een nieuwe weg totaal onverantwoord. PvdA en GroenLinks probeerden met een "motie voor de bühne" hun stemgedrag voor hun achterban nog enigszins te maskeren maar slaagden daar niet in. 146 miljoen euro voor extra asfalt poets je natuurlijk niet weg met een motie.

Vooral het optreden van de PvdA in het debat was ronduit genant. PvdA-woordvoerder Massom had volgens de krant achter gesloten deuren 12 miljoen euro extra voor openbaar vervoer uitgeruild tegen de 146 miljoen euro extra voor de Westfrisiaweg. In de vergadering ontkende Massom dat sprake geweest zou zijn van een dergelijke "koehandel".

Wel staat echter vast dat een vertegenwoordiging van de PvdA-fractie vorige maand een besloten overleg heeft gehad met VVD-gedeputeerde Post. Door de SP daarnaar gevraagd, weigerde Massom te vertellen wat er in dat overleg is besproken en afgesproken. Dat is allesbehalve netjes. Wel de krant beschuldigen van verkeerde berichtgeving, maar zwijgen als gevraagd wordt wat de PvdA dan wel met de gedeputeerde afgesproken heeft.

Helemaal bizar werd het toen Massom, ondanks zijn weigering een toelichting te geven op het gedrag van de PvdA-fractie, zich wel weer eens beklaagde over de strategie van de SP in de commissie verkeer. In tegenstelling tot de PvdA vindt de SP het niet nodig om elke commissievergadering met twee personen vertegenwoordigd te zijn. Wij zetten onze politieke instrumenten zo effectief mogelijk in en daartoe hoort niet het onnodig bijwonen van (geheime) vergaderingen waarin andere partijen agendapunten van de SP blokkeren en je na tien minuten niets meer mag zeggen omdat je spreektijd op is.

In plaats van al dat zinloze geneuzel in vergaderingen, proberen wij de inwoners van Noord-Holland duidelijk te maken welke gevolgen het beleid van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks in Noord-Holland heeft. De laatste actie bijvoorbeeld - tegen de bezuinigingen op het openbaar vervoer in het Gooi en de Vechtstreek - toont aan dat het openbaar vervoer bij dit college niet in goede handen is. Al vele duizenden inwoners hebben hun handtekening gezet onder de oproep voor behoud van fatsoenlijk openbaar vervoer.

Harald Bos: "In snap de opstelling van de PvdA niet. Herhaaldelijk komt PvdA-woordvoerder Massom bij de SP klagen over het vervoerbeleid van de gedeputeerde. Als wij dan zeggen dat hij daar dan wat tegen moet doen, wordt gezegd dat dat niet kan omdat de PvdA in het college zit. Een merkwaardige redenering: je zit in het college maar je kunt het beleid niet beïnvloeden. Toekomstige klaagzangen van de PvdA over het vervoerbeleid van de gedeputeerde gaan wat mij betreft direct retour afzender."