Ingezonden persbericht


Persbericht

Software AG: Truffle 100 Europe 2010 onderstreept de dynamiek van de Europese softwaresector


* In de 'Truffle 100 Europe' staan de softwarebedrijven met de hoogste omzet


* In 2009 steeg de omzet in de softwaresector met acht procent ondanks de wereldwijde recessie (economie EU krimpt met 4,2 procent)


* Binnen de Europese softwaresector steeg het aantal R&D-banen in 2009 met vier procent, tegen een gemiddelde daling in de EU met 1,5 procent


* Softwaresector onderstreept het belang van diversiteit voor Europese economieën

Den Haag, 28 september 2010

Software AG onderkent het belang van de vijde editie van de 'Truffle 100 Europe'. Europees Commissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes maakte de top-100 van 2010 op 28 september bekend. De Truffle 100 Europe is de belangrijkste lijst met Europese softwarebedrijven. De editie 2010 laat zien dat de softwaresector in 2009 meer heeft geïnvesteerd in onderzoek en qua werkgelegenheid en omzet bovengemiddeld scoort in de Europese Unie. Dit ondanks de wereldwijde economische recessie waardoor de werkgelegenheid gemiddeld daalde. Het rapport toont aan dat een grotere softwaresector in Europa een buffer kan vormen tegen economische krimp en zorgt voor een sneller herstel van de groei.

'Deze fenomenale prestatie in een moeilijke markt onderstreept het positieve effect dat een volledig ontwikkelde softwaresector kan hebben op de economie in Europa', zegt Karl-Heinz Streibich, CEO van Software AG. 'Een stijging van meer dan vier procent van onderzoeksinvesteringen en hoogwaardige banen laat zien waar de toekomstige groei in Europa vandaan zal komen. Het is nu nog belangrijker geworden dat de EU zich richt op de ontwikkeling van de softwaresector en deze een centrale plek geeft op haar Digitale Agenda 2015. Ik zal dit punt voordragen voor de agenda van de vijfde nationale IT-top in december en eventuele inspanningen van EU-commissaris Neelie Kroes op Europees niveau toejuichen.'

Vorig jaar behaalden de bedrijven in de Truffle 100 een gezamenlijke omzet van 26,9 miljard euro (25 miljard in 2008) en een nettowinst van 3,7 miljard euro (3,6 miljard in 2008). Het aantal Research & Development-banen (R&D) bij de top-100-bedrijven groeide met meer dan vier procent naar 54.180. Deze aanzienlijke stijging in R&D-investeringen geeft aan dat softwareleveranciers belastingkortingen voor R&D-investeringen zien als de belangrijkste maatregel voor de groei van de sector.

'De vijfde editie van de Truffle 100 weerspiegelt de indrukwekkende dynamiek en uitzonderlijke flexibiliteit van de Europese softwaresector. In een uitdagende omgeving lieten softwareleveranciers hun snelle veerkracht zien. De sector realiseerde een jaarlijkse groei van 8,4 procent en een winst van 3,7 miljard euro. Ondertussen wisten ze het R&D-investeringsniveau te handhaven met 3,8 miljard euro. Met meer dan 54.000 hoogwaardige R&D-banen vormen de softwareleveranciers een strategische sector die essentieel is voor werkgelegenheid en groei van het Europese BNP. Regeringen in Europese landen moeten meer de nadruk leggen op ondersteunende maatregelen, zodat de sector meer geld kan investeren in R&D en duizenden banen met toegevoegde waarde kan creëren', zegt Bernard-Louis Roques, General Partner IT bij Truffle Capital.

Op het gebied van bedrijfssoftware heeft Europa een marktaandeel van 36 procent. Met dit marktaandeel levert de sector een belangrijkste bijdrage aan de economische veerkracht van Europa. Software AG is, samen met SAP AG en IDS Scheer AG, van essentieel belang geweest in de ontwikkeling van de regio Rhein-Main-Neckar in Zuidwest Duitsland als expertisecluster van bedrijfssoftware. De potentie van de regio wordt algemeen erkend. Ook de Duitse federale regering wil, samen met het bedrijfsleven, 80 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van een nieuwe-generatie technologie voor bedrijfsprocessen.

Bij de publicatie van het rapport pleitte Neelie Kroes, EU-commissaris voor de Digitale Agenda, voor een sterker partnerschap tussen de private sector, regeringen van EU-landen, regionale politieke instellingen en het onderwijs. Het partnerschap moet zich richten op de ontwikkeling van markten waarin ICT een essentiële rol speelt bij het oplossen van de huidige beleidsuitdagingen.

Over IDS Scheer
IDS Scheer â¤* onderdeel van de Software AG Groep - is een toonaangevende leveranncier van Business Process Management-software, -oplossingen en -services voor bedrijven en overheidsinstellingen. Met het ARIS Platform for Process Excellence biedt het bedrijf een geïntegreerd en compleet portfolio voor strategie, ontwerp, implementatie en controle met betrekking tot bedrijfsprocessen. Hierdoor verbeteren bedrijven hun prestaties continu. De consultants van IDS Scheer maken gebruik van de ARIS Value Engineering-benadering (AVE). Daarmee dichten ze de kloof tussen bedrijfsstrategie, bedrijfsprocessen, IT-oplossingen en procescontrole.

Over Software AG
Software AG loopt wereldwijd voorop in Business Process Excellence. Het bedrijf is al veertig jaar actief op het gebied van innovatie en ontwikkelde onder meer de eerste snelle transactionele database Adabas, het eerste platform voor procesanalyse ARIS en het eerste B2B-server- en SOA-integratieplatform webMethods. Het bedrijf is uniek in het leveren van complete en gebruiksvriendelijke Business Process Management-oplossingen (BPM) met de laagste Total-Cost-of-Ownership. De toonaangevende merken ARIS, webMethods, Adabas, Natural en IDS Scheer Consulting staan voor een uniek portfolio: processtrategie, -ontwerp, -integratie en -controle; SOA-integratie en datamanagement; procesgedreven SAP-implementatie en strategische procesconsulting en diensten. Software AG boekte in 2009 een omzet van 847 miljoen euro (IFRS, nog niet gecontroleerd) en telt meer dan 6.000 medewerkers. Zij bedienen wereldwijd meer dan 10.000 bedrijven en overheidsinstellingen in zeventig landen. Organisaties kunnen met de software en diensten van Software AG hun bedrijfsdoelstellingen sneller realiseren. Software AG heeft zijn hoofdkantoor in Duitsland en is genoteerd aan de beurs van Frankfurt (TecDAX, ISIN DE 0003304002 / SOW).