Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 28 september |
|2010                                              |


1. Ontwikkelingen ombuigingen gesubsidieerde organisaties
De organisaties die structureel subsidie ontvangen van de provincie en met bezuinigingen te maken hebben, zijn actief en constructief in gesprek met de provincie. Zij prepareren zich op de veranderende financiële situatie, en zoeken samen met de provincie naar andere financierings- en samenwerkingsvormen. Dat is te lezen in een update van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten over de voortgang van dit proces.

2. Voortgang Culturele Hoofdstad
Met een actueel projectenoverzicht en een voortgangsnotitie worden Provinciale Staten ingelicht over de ontwikkelingen rondom Brabant Culturele Hoofdstad 2018. In het projectenoverzicht wordt inzichtelijk gemaakt wat er is gebeurd met de middelen die beschikbaar zijn gesteld. Het gaat daarbij om 28 projecten die onder coördinatie vallen van de provinciale cultuurmakelaar, en om 19 projecten van het gemeenchappelijke programmabureau.

3. Uitwerking amendement Brabantse Netwerk Bibliotheek
Gedeputeerde Staten stellen voor om de besluitvorming over de provinciale rol en ambitie met betrekking tot het bibliotheekwerk uit te stellen tot in 2012. GS wil de subsidie voor de Brabantse Netwerk Bibliotheek met ingang van 2013 met 25 procent verminderen. Dat is een bezuiniging die alle organisaties in het culturele domein moeten verwerken. In de tussentijd wordt bekeken hoe de provinciale rol is als het gaat om bibliotheken en de kenniseconomie. Dit voorstel is een uitvloeisel van een amendement van provinciale staten op 11 juni 2010.

4. Ondertekening convenant 'tweede subsidieregeling InCar'
Bedrijven die zich bezighouden met technologische innovaties in en rond de auto (InCar) kunnen in de nabije toekomst aanspraak maken op een tweede 'subsidieregeling InCar'. Traditioneel zijn deze innovaties gericht op het vergroten van de veiligheid en het comfort van de automobilist, maar InCartoepassingen hebben ook steeds meer effect op de doorstroming en de duurzaamheid van auto's en het verkeer.

5. Ontheffingsaanvraag Someren
GS verlenen ontheffing voor de verplaatsing van een intensieve veehouderij in Someren. Het gaat om een zogenaamde lopende zaak. Het bedrijf verhuist van de Provincialeweg in Someren naar het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Someren-Heide.

6. LOG Hulsel-Bladel
Provinciale Staten hadden GS gevraagd om inzicht in de begrenzing van het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Hulsel-Bladel en de rol van grondposities bij die begrenzing. GS hebben hierover een notitie opgesteld en die aan de statencommissie Ruimte en Milieu gestuurd.

7. Natuurbeheerplan 2011
GS hebben het natuurbeheerplan 2011 vastgesteld. Dit plan geeft aan waar in Brabant welke natuur aanwezig is of nog wordt ontwikkeld. Verder is het plan bepalend voor te verstrekken subsidies volgens het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL). In het plan voor 2011 zijn onder meer wijzigingen opgenomen rond de afstemming met de Verordening Ruimte, extra gebieden voor akkervogelbeheer en een toeslag voor beheer via schaapskuddes.

8. Collectieve beheerplannen
GS verlenen opdracht aan de ZLTO en het Coördinatiepunt Landschapsbeheer om collectieve beheerplannen voor een goed weide- en akkervogelbeheer tot stand te laten komen. Zo'n plan moet samenhang brengen in het beheer zodat voldoende ecologisch rendement ontstaat om de jonge vogels succesvol groot te brengen. Een collectief beheerplan is een voorwaarde om in aanmerking te komen voor subsidie volgens het Subsidiestelsel Natuur- en Landschapsbeheer (SNL).

9. Subsidieregelingen natuur en landschap
GS stellen de subsidieregeling natuur en landschapsbeheer (SNL) open van 15 november 2010 tot en met 14 januari 2011. De regeling kwaliteitsimpuls natuur en landschap (SKNL) is het hele jaar 2011 voor aanvragen opengesteld.

10. Waterschapslasten
Bij de toedeling van zuiveringslasten werken de waterschappen volgens het principe dat de vervuiler betaalt. Dat is de belangrijkste conclusie uit een notitie die GS aanbieden aan de statencomissie Ruimte en Milieu over de verhouding tussen waterschapslasten en de bijdrage aan watervervuiling. Gemeenten hebben geen eenduidige systematiek voor toedeling van kosten aan burgers en bedrijven.

11. Oostelijke Langstraat
Verbeteringen op het gebied van hoogwaterbescherming, verkeer en vervoer, landschap en ecologie, landbouw en recreatie en wonen, werken en welzijn in de Oostelijke Langstraat. Daarover zijn afspraken gemaakt in een inrichtingsambitie voor dit gebied, die door 19 betrokken partijen op 29 september aanstaande ondertekend zal worden.

12. Drinkwaterwinningen
Betere bescherming van het grondwater voor de drinkwaterwinning. Met dat doel sluiten Brabant Water, de waterschappen Aa en Maas en Brabantse Delta en de gemeenten Bergen op Zoom,
's-Hertogenbosch, Maasdonk en Sint-Michielsgestel en de provincie een convenant. Daarin spreken deze partijen af om maatregelen rond de drinkwaterwinningen Nuland en Bergen op Zoom voortvarend op te pakken.

13. Vragen Roovertsedijk Hilvarenbeek
Het besluit om doorgaand verkeer weer toe te laten op de Rooverstedijk in Hilvarenbeek is een gemeentelijke verantwoordelijkheid. De provincie beoordeelt of de afwegingen die de gemeente maakt passen binnen de kaders van de natuurbeschermingswet. Dat wordt op dit moment getoetst. Tot de uitkomsten hiervan bekend zijn, hebben GS geen uitgesproken mening over dit besluit in relatie tot het natuurbeleid. Dat laat het college van Gedeputeerde Staten weten op vragen van de Partij voor de Dieren.

14. Uitnodiging bestuurlijk overleg SER Brabant
GS hebben de SER Brabant uitgenodigd voor een bestuurlijk overleg over de adviezen die het college heeft gevraagd voor 2010 en vraagt voor 2011. SER Brabant is het provinciaal sociaal-economisch adviesorgaan, bestaand uit vertegenwoordigers van werkgevers, werknemers en Kamers van Koophandel.

15. Crisis- en herstelwet/infrastructurele werken
Het infrastructurele project N261 Tilburg-Waalwijk wordt aangemeld voor opname II van de Crisis- en herstelwet. Dit levert 6 tot 8 maanden tijdswinst op en is belangrijk voor de werkgelegenheid en versterking van de economische structuur binnen de provincie Noord-Brabant.

16. Statenvragen over Timco Plastics BV Valkenswaard
Bij het verstrekken van vergunningen aan Timco Plastics BV is op een juiste wijze de wettelijke procedure gevolgd. Gedurende deze procedure is op ambtelijk niveau overleg geweest met het college van B&W in Valkenswaard. Verder is op een juiste wijze toezicht gehouden bij het bedrijf. De betreffende dossiers omtrent de vergunningverlening en het toezicht zijn openbaar en kunnen worden ingezien. Dit antwoorden GS op Statenvragen van de heer Van Zeeland (SP).

17. Concept-overeenkomst Zuid-Willemsvaart N279
GS hebben definitieve afspraken gemaakt met het Rijk over de omlegging van de Zuid-Willemsvaart en de ombouw van de N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel. De provincie levert volgens afspraak een bijdrage aan de bouw van de eerste brug (E 13.925.000 ). De bouw van een eventuele tweede brug wordt door het Rijk uitgevoerd. Deze afspraken zijn opgenomen in een overeenkomst tussen provincie en Rijk.

18. Statenvragen D66 toezicht op begrotingen gemeenten
De provincie vult de toezichthoudende rol op begrotingen van de gemeenten sober en op afstand uit. Risicoanalyses en differentiatie maken daarvan deel uit. Dat antwoorden GS op statenvragen van D66.

19. Overeenkomsten met Boxtel, Deurne en Oirschot Meerjarenprogramma's Plattelandsontwikkeling
Met de gemeenten Boxtel, Deurne en Oirschot gaat de provincie overeenkomsten sluiten over de uitvoering van hun gemeentelijke meerjarenprogramma's plattelandsontwikkeling. Alle drie gemeenten krijgen daarvoor twee ton uit de 'Uitvoeringsimpuls Reconstructie, Oirschot' en bovendien E 50.000 extra uit het programma 'Mooi Brabant' voor de uitvoering van het programma 'De Levende Beerze'.

20. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Heusden voor de bouw van een bedrijfsruimte voor Jonkers Motoren, Wolput 90 in Vlijmen; aan de gemeente Halderberge voor de bouw van vijf windturbines van 3 MW elk, langs de 4e Molenweg in de Hoevensche Beemden te Hoeven.


vordt iaanwei waar in brbant weleek natuur aanweizig is of nof wordt intwikkeld.at om de jonge volgen succesvol groot te br


---- --