Algemene omroepvereniging AVRO

PERSBERICHT

Hilversum, 24-09-2010

AVRO OPSPORING VERZOCHT DINSDAG 28 SEPTEMBER
Met speciale aandacht voor cold case: de moord op Marie Christine Jonas, 18 jaar oud

Op zaterdag 25 november 1989 wordt in het souterrain van een pand in de Amsterdamse Spuistraat het lichaam gevonden van de 18-jarige Marie Christine Jonas uit Frankrijk. Ze blijkt met een groot aantal messteken om het leven te zijn gebracht. De moord kon destijds niet worden opgelost. Dinsdagavond in Opsporing Verzocht een ultieme poging om Marie Christines moordenaar alsnog te vinden.

Marie Christine, helft van een eeneiige tweeling, loopt op 14-jarige leeftijd weg van haar ouderlijk huis in het Noord - Franse dorpje Denain, op zoek naar vrijheid. Tot wanhoop van haar ouders en twee zussen laat ze twee jaar lang niets van zich horen. Dan pas neemt Marie Christine weer contact op en blijkt dat ze in Amsterdam zit. Maar terugkeren naar haar ouderlijk huis, doet ze niet, ze houdt slechts sporadisch contact.

Het verhaal gaat dat Marie Christine in Amsterdam al vrij snel aan de cocaïne raakte en ging tippelen om haar verslaving te bekostigen. Als ze vier jaar weg is, het is dan 1989, tippelt ze niet meer, maar werkt ze onder de naam Luna achter het raam van een peeskamertje in het souterrain van een pand aan de Spuistraat. In dit kamertje steekt iemand haar ergens tussen 3 uur en kwart over 7 in de vroege ochtend van zaterdag 25 november neer. Marie Christine probeert nog hulp te zoeken, maar in het halletje naast haar peeskamer zakt ze in elkaar.

In 1989 werden diverse getuigen gehoord en sporen gevolgd, maar Marie Christines moordenaar werd niet gevonden. Het team Review en Cold Case Team van de politie Amsterdam-Amstelland en Gooi & Vechtstreek hoopt dat zich nu, 21 jaar later, mensen zullen melden die informatie hebben over de moord, maar die daarover in 1989, om wat voor reden dan ook, niet met de politie konden of wilden praten. Een ultieme poging dus om met hulp van de kijker de moordenaar te vinden en antwoorden te krijgen op de vragen die Marie Christines zussen al 21 jaar kwellen.

Opsporing Verzocht, dinsdag 28 september om 21.50 uur bij de AVRO op Nederland 1.